Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria fyller 60 ochbjuder på kakbuffé

/
  • Maria Öhlén både lyssnar på musik och spelar och sjunger själv. Här framför hon den tonsatta irländska bönen May the road.
  • Maria Öhlén, Härnösand, fyller 60 år i morgon.

Utviksgården i Nyadal, är ett ställe som ligger Maria Öhlén varmt om hjärtat. Det är också där hon valt att fira sin födelsedag i morgoneftermiddag.

Annons

Men sina rötter har hon i Gårdtjärn, en by utanför Sundsvall, där hon växte upp som äldst av fyra syskon. Föräldrarna livnärde sig på jord- och skogsbruk.

– Det var ett tryggt ställe att växa upp på, vi var många barn i byn, farmor och farfar bodde i en lägenhet ovanpå oss och pappas syster tvärs över vägen.

Vi träffar Maria en torsdagseftermiddag, hon har precis kommit hem från sitt jobb på Ådalsskolan i Kramfors, där hon arbetar som gymnasielärare.

Vi slår oss ner i soffan, på bordet ligger några böcker av författarna Jonas Gardell, Marian Keys och Mark Levengood, vilket avslöjar ett av hennes många intressen.

– Jag sitter gärna på altanen med en god bok och vet då att det inte finns något "måstegöra" – jag kan göra det jag vill, säger hon och skrattar.

Nu är det inte längre så njutbart att sitta där, men ute på altanen står fortfarande ett flertal blommande pelargonior och en röd klängros slingar sig uppför en vägg.

– Frosten har inte hunnit komma ända fram till huset än, säger hon.

Inomhus har hon också många krukväxter och i fönstret trängs orkidéer översållade med blommor i olika färger.

Maria har jobbat som gymnasielärare i Kramfors sedan 1994, men det var inte hennes mål i tonåren. Hon ville jobba med barn och bli förskollärare. Efter studier vid Fackskolan praktiserade hon bland annat på Skogsgläntans barnstuga. Hon jobbade som barnflicka ett par år och deltog i lägerverksamhet på Utviksgården, för att så småningom utbilda hon sig till fritidsledare. Hon har också studerat ledarskap och under många år jobbat på Missionskyrkan och varit söndagsskollärare.

1986 kom hon till Härnösand, tidigare har hon bott i Norrköping och Gävle, för ett jobb som ungdomskonsulent på Missionsförbundet, som det hette då. Hon har också jobbat på Röda Korsets ungdomsförbund och på Vuxenskolan. Vidare har hon jobbat i Stockholm för SMU på riksnivå.

Under hela intervjun strömmar musik från cd-spelaren av Bruce Springsteen, som är en person som hon gärna skulle vilja träffa.

– Hans musik berör och ger uttryck för den lilla människan, säger hon

Själv sjunger Maria i kör och hennes stämma ljuder i Sundsvalls kyrkokör. Hon spelar också piano och på nothållaren ligger noter av Mozart.

Som person är Maria en social och levnadsglad person, men av sina elever kan hon få kommentarer om att hon är besvärlig.

– Jag vill alltid ha rätt och har man levt så länge som jag, har man nästan alltid rätt, säger hon och skrattar.

I morgon har Maria levt exakt sextio år och det firas med öppet hus på Utviksgården.

– Det blir kakbuffé, jag har bakat 25 sorters kakor, säger Maria och bjuder oss på var sitt välsmakande rån.

Mer läsning

Annons