Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många svenskar pappor på äldre dar – Gyllenhammar blev pappa vid 80 års ålder

/

Näringslivsveteranen P G Gyllenhammar fyllde nyss 81. I januari, vid 80 års ålder, blev han pappa för femte gången. Det är ovanligt, men han är inte unik. I fjol blev 86 män föräldrar när de var över 70 år – och i framtiden väntas fler pensionärer få tillökning.

Annons

TT har låtit ta fram siffror som visar hur många seniora pappor som finns i Sverige i dag. Enligt uppgifterna i 2015 års folkbokföring finns ytterligare en man som var 80 år gammal när han senast blev förälder. 86 män blev pappor när de var mellan 70 och 79 och fler än 2 000 män var mellan 60 och 69 år.

– Uppåt 70 procent av männen i vår studie på 70-åringar uppger att de har ett aktivt sexliv. Vi vet ju att kvinnor efter menopausen inte kan få barn, men män kan i princip vara fertila hela livet, säger Nils Beckman, sköterska och doktor i psykiatri, som har forskat om äldres sexualitet.

Nils Beckman är inte förvånad över att äldre män väljer att bli fäder.

– Men sedan tror jag att det är många äldre män som avstår från att bli fäder när de når en viss ålder för att de inte tror att de skulle bli de fäder som de vill vara.

Dagens seniorer lever mer aktiva liv än tidigare generationers. De äldre som har god hälsa, såväl fysisk som psykisk, har lättare att känna lust. Nils Beckmans forskning visar vidare att god ekonomi och en utbildning som överstiger grundskola också inverkar positivt på sexualiteten. Han tror att antalet äldre fäder kan komma att öka i framtiden, inte minst eftersom vi lever allt längre.

– Det är mycket möjligt. Men jag tror att många som redan har skaffat barn tidigare i livet kommer att vara nöjda med det. De äldre fäderna kommer att vara i minoritet, men den gruppen kanske växer, säger han.

Nej det handlar naturligtvis inte bara om förmågan att bli pappa. För en man som blir småbarnsförälder vid hög ålder ställs livet på sin spets.

– Det är svårt att lägga sig i andra vuxna människors beslut och jag tror inte att det finns en övre gräns där män bör låta bli att bli fäder. Men man bör fråga sig själv hur mycket man orkar och hur gammal man kommer att vara när ens barn tar studenten, finns man ens med då, säger Nils Beckman.

Alex Schulman är bloggare, författare och programledare. Hans far var 57 när han föddes och dog när Alex Schulman var 27. I sin bok "Skynda att älska" skriver han om att växa upp med en åldrande pappa.

– Det är mitt livs stora sorg att vår tid tillsammans blev så kort, säger Alex Schulman, som blev medveten om sin pappas höga ålder när han var ungefär sex år gammal.

– Jag minns att han snavade i en trappa och jag skyndade fram för att hjälpa honom. Det var naturligtvis idiotiskt, jag var ju bara sex. Men jag blev pappa till min pappa och hjälpte honom att komma ihåg att ta sina mediciner. Jag tror inte att det är bra för ett barn att ta för stort ansvar.

Mer läsning

Annons