Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär sig av motgångar

/
  • IT- och energiminister Anna-Karin Hatt ser fram emot att fylla 40 år.
  • Att vara yngst i familjen triggade Anna-Karin Hatt. Precis som de äldre bröderna lärde hon sig att köra traktor och tog sedermera jägarexamen.

Den politiska karriären började motvilligt med en schlager. Några decennier senare har Anna-Karin Hatt ansvar för Sveriges IT- och energipolitik.

Annons

Från ministerns grågröna tjänsterumssoffa i centrala Stockholm är det långt till uppväxten på en bondgård i småländska Hylte. Omgiven av steniga åkrar, två äldre bröder, mamma, mormor och förebilden och mentorn morfar, fick hon tidigt ta ansvar.

– Hönsen var mina! säger hon märkbart stolt.

Dessa hundratalet djur var fina utställningshöns vars ägg var dyrgripar som skulle hanteras med största varsamhet och alltid hålla jämn temperatur. När strömmen gick fick syskonen rädda äggen genom att hålla dem nära kroppen. Projektet svetsade samman familjen och ingav trygghet.

– Om man växer upp i en liten kommun får man ingenting gratis. Man måste hitta tryggheten inom sig. Därifrån lärde jag mig att gräva där jag står och känna att jag duger oavsett sammanhang eller bekräftelse. Det har följt mig genom hela livet.

Även mötet med politiken kom tidigt.

– Jag blev tvångsmatad, säger Anna-Karin Hatt.

Mamma ville knappast lämna sin lilla tös hemma när hon gick på sina politikermöten i Gislaved på kvällarna. Först satt Anna-Karin blygt i ett hörn och stickade "skitlånga halsdukar". Så började hon sjunga till kaffet. Vemodiga skillingtryck varvade med schlagerdängor. Tydligen rönte hon stor uppskattning bland Centerpartiets farbröder.

– Men från början var jag djupt tveksam till att själv ge mig in i politiken. Det var min enda ungdomsrevolt.

Ändå antog hon utmaningen när hon vid fyllda 19 tillfrågades om att vara med i Hyltes hälsonämnd. Snart satt hon i distriktsstyrelsen och i förbundsledningen.

– Det var en aha-upplevelse för mig att jag hade förmågan att bygga förtroende.

Vid sidan om medgång och ministerpost har hon även upplevt nederlag efter kandidaturen till partiledare 2011.

– När jag går in i någonting gör jag det alltid helhjärtat så det är klart att det var ledsamt att det inte gick vägen. Men det var inte min värsta motgång. Motgångar på riktigt inträffar bara i privatlivet.

Det innebär ingalunda att hon räds bakslag. Tvärtom.

– Jag försöker att lära mig av dem. Det är svårt att växa som person utan några törnar.

Vad har du lärt dig genom livets törnar?

– Att det som verkligen är viktigt är människorna, mina barn, ursprungsfamiljen. Även om jag var en bra mamma tidigare känner jag att jag har blivit en ännu bättre mamma för min yngste son. Skillnaden är att jag har insett att tiden går fort och att jag måste ta vara på den, säger Anna-Karin Hatt.

EYAL SHARON KRAFFT

TT Spektra

Mer läsning

Annons