Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth hade änglavakt

/
  • Kenneth Magnusson började jobba som polis i Kramfors när han var 24 år, men har också tjänstgjort som militärpolis i Bosnien, då han var nära att mista livet.
  • Kenneth Magnusson, Sandöverken, fyller 50 år den 8 december.

I sin ungdom var han med om en svår motorcykelolycka, och fick då ligga i respirator under två veckor. Flera år senare, då Kenneth Magnusson var 34 år, var han nära att mista livet igen, den här gången som tjänstgörande militärpolis i Doboj i Bosnien.

Annons

– Jag fick en handgranat kastad mot mig, tog skydd bakom en bil och den landade på vägen, bara tre meter ifrån mig, (det är hundra procents dödlighet inom fem meter och säkerhetsavståndet är minst 300 meter utan skydd) – jag väntade bara på smällen, men den kom aldrig. Han som kastade den hade dragit ut sprinten, men glömt den andra säkringen på granaten. Det är en händelse som jag kan se framför mig och kommer att minnas resten av livet.

Det var andra gången han var i Bosnien, första gången var tre år tidigare och under brinnande kriget. Upprinnelsen till händelsen var att de stoppade en lastbil för kontroll, då de misstänkte att de fraktade vapen, det blev bråk och helt plötsligt dök en flash mobb upp. Kenneth kände igen en av dem, som var polischefen i Doboj.

– En kamrat hade hamnat mitt i mobben, jag satte AK:n i magen på polischefen, det blev dödläge, jag försökte backa mig ur situationen då handgranaten kom.

Men han hade änglavakt även den gången och fyller nu 50 år.

Kenneth har sina rötter i Veda, Utansjö, där han växte upp tillsammans med tre yngre syskon. Efter grundskolan började han jobba på sågen i Älandsbro och sedan i Ramvik. Efter olyckshändelsen och rehabilitering erbjöds han jobb på Utansjöfabriken, därefter följde militärtjänsten på I 21 som spaningssoldat, och åter jobb på fabriken fram till han bestämde sig för att börja studera igen. Målet var att bli polis, ett yrke han alltid sett som spännande och omväxlande. Han började läsa in gymnasiet på Komvux, kom sedan in på Polisskolan 1985 och fick sedan som nyutexaminerad ett jobb som polisassistent i Kramfors och arbetade som ordningspolis, en tjänst som varade i drygt tjugo år. Under den tiden blev han också polisinspektör och yttre befäl. Nu jobbar han som polisinspektör och förundersökningsledare, men också med polisens IT-satsning i projektet PUST, som är ett nytt mobilt anmälnings- och utredningssystem. Detta kommer att leda till mer effektivitet, till exempel förenkla kontrollen av personer och bilar, vilket bland annat gör att polisen kan sköta avrapporteringen från fältet.

Under åren har Kenneth förstås varit med om många händelser, såväl tragiska som de med lyckliga slut.

– Men det är värt allt besvär om man lyckas hjälpa människor ur svåra situationer, det viktiga är att folk känner sig trygga, då känner jag mig lycklig, säger han.

Men lycklig är han också tillsammans med sin familj och när han får ägna sig åt sina intressen, som är trädgården och åka ut med husvagnen, ta en tur på mopeden eller motorcykeln. Nu när snön kommit är det också läge att ta en tur med snöskotern.

Som person är Kenneth glad, öppen, lättillgänglig och ganska så rak.

– De som känner mig vet vad de har att förvänta sig, men jag kan ibland uppfattas som lite bufflig och kan ta lite för stor plats ibland, säger han.

Men i dag, när han fyller 50 år, är det han som är huvudpersonen och har då all anledning att ta stor plats, en dag han firar tillsammans med släkt och vänner på Verdandi i Klockestrand.

Mer läsning

Annons