Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksfull hyllningägnad Iris och Folke

/
  • Cirka 60 stycken slöt upp när ättlingarna till Iris och Folke Pettersson, Domsjö, inbjöds till släktträff på Kanotcentralen i Själevad. Åldersspannet var stort – mellan 3 månader och 73 år. Kvällen avslutades vid midnatt med korvgrillning vid Moälven och även de allra minsta höll sig vakna fram till midnattstimman.
  • Iris och Folke Pettersson, fotograferade inför guldbröllopsdagen 1991. Redan som fjortonåring visste Folke att
  • Sex personer ur den sjuhövdade syskonskaran Pettersson sammanstrålade med sina familjer på släktträffen: Dick, Leif, Anita, Christer, Marie-Louise och Stefan. Saknas på bild gör brodern Åke, som inte kunde närvara.

– Hemmet stod alltid öppet och det var alltid glatt därhemma. Iris och Folke Petterssons äldsta dotter, Anita Wermelin, berättar om en uppväxt fylld av kärlek, omsorg och många glada skratt. Nyligen samlades ättlingarna för en släktträff, som blev ett trevligt minne för alla att bära med sig.

Annons

Tankarna att samla alla släktingar hade funnits ett tag och två rådiga personer tog itu med det hela. Kusinerna Ann Pettersson, Örnsköldsvik och Johan Pettersson, Stockholm, är duon vilken arrangerade släktträffen som ägde rum lördag 31 augusti.

Det började under eftermiddagen med att deltagarna samlades vid graven i Själevad. Efter en promenad till Kanotcentralen blev det femkamp där stor som liten deltog med iver och glädje. Anita berättar vidare att buffémiddag intogs i kåtan och att det efter middagen följde bildspel och små berättelser ur familjens brokiga öden och händelser. En 83 år lång livsresa.

En annan av deltagarna, Malin Wermelin som är ingift i familjen, beskrev träffen på följande sätt:

– Det var en helt fantastisk eftermiddag och kväll! Ett väl avvägt program med allvar och lek, skratt och tårar. Förutom alla kära minnen som delades, stärktes också banden mellan alla som deltog. Facebook formligen exploderade av alla nya kontakter och hälsningar kors och tvärs, lovord över arrangemanget och en innerlig önskan att hålla kontakten och snart träffas igen.

– Släktträffen blev en kärleksfull hyllning till Iris och Folke som tyvärr inte finns bland oss längre, och början på nya och tätare kontakter mellan kusiner och tremänningar. Helt klart en betydelsefull dag och ett kärt minne.

En betydelsefull dag var det också när Folke och Iris egen livsresa började. Fjorton år gammal var Folke när han såg henne på tåget. "Henne ska jag ha", tänkte han och så blev det också. Sju barn fick de och många lyckliga år tillsammans.

Hur vill du beskriva Folke och Iris?

– Mamma var väldigt snäll, händig och duktig. Hon var en god människa. Pappa var glad och busig, men lite kort stubin hade han ibland. Vi kunde busa jämt! Han var mycket social och gillade att prata med folk, säger dottern Anita Wermelin.

Mer läsning

Annons