Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har inte stängt några dörrar"

/
  • Sara Alström blev rikskändis i och med rollen som redardottern Lina Dahlén i tv-serien Rederiet.
  • Sara Alström blev rikskändis i och med rollen som redardottern Lina Dahlén i tv-serien Rederiet.
  • Sara Alström har bytt fokus. I stället för att stå framför kameran arbetar hon numer bakom den. Men avslöjar att hon nyligen fått skådespelarjobb i en kollektivgrupp.

Redan när Sara Alström var elva år började hennes skådespelarkarriär på Unga teatern i Stockholm. Men efter 15 år ändrade hon inriktning och jobbar nu mestadels bakom kameran.

Annons

– Jag ville göra något annat och kände att jag faktiskt var bra på andra saker, säger hon.

Sara Alström beskriver åren på Unga teatern som spännande. Och det var lusten att framträda som drev på.

Det ena ledde till det andra och när Sara kom upp i de senare tonåren började hon få förfrågningar om att medverka i andra sammanhang.

– Det var roligt och man liksom växte in i yrket, förklarar hon.

Bland annat fick hon rollen som redardottern Lina Dahlén i långköraren Rederiet som varje vecka hade uppemot två miljoner tittare. Uppmärksamheten på skådespelarna kan liknas vid den som råder för dem som medverkar i Idol i dag. Det mediala intresset för Sara ökade snabbt.

Efter Rederiet blev det andra såpor för Sara. Och så här i efterhand tänker hon att det kanske var det som gjorde henne utmattad och trött på skådespeleriet.

– Det är kul med uppmärksamhet, men kanske inte för mycket. Som ung hade jag också jättehöga krav på mig, berättar Sara.

Så efter dryga fem år fick hon nog och åkte till New York för att gå en välmeriterad teaterutbildning. Under tiden där fick hon nya perspektiv och så småningom flyttade hon till Paris för att jobba som fotografassistent.

Men efter några år av kringflackande bestämde sig Sara till slut för att börja jobba bakom kameran. Numera kan hon titulera sig frilansande statistansvarig.

– Jag får ibland frågan "Varför slutade du som skådespelare?" Jag kände att jag levt nästan hela mitt liv i nåt slags rampljus. När jag blev lite äldre kände jag att jag både ville och kunde göra andra saker. Det är inte mer dramatiskt än så, förklarar hon.

Att ändra inriktning är kanske inte alltid så lätt, men Sara säger att hon känner sig nöjd med att ha det lite lugnare runtomkring sig.

– Jag vill ha stabilitet i tillvaron, inte minst för att man kanske i framtiden vill ha barn. Då kan man inte leva så bohemiskt som jag gjort tidigare, förklarar hon, men säger samtidigt att hon inte stängt några dörrar för roliga projekt. Efter ett litet tag avslöjar hon att hon nyligen fått ett skådespelarjobb i en kollektivgrupp som så småningom ska utmynna i en kortfilm.

– Det är skitkul. Sen gör jag lite röstjobb också, så jag har kommit igång lite grann.

Annons