Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är en karriärkvinna"

/
  • Sofia Källgrens mjuka framtoning på scenen tror hon har bidragit till hennes stora framgångar i Sydostasien. Hon har turnerat ett 20-tal gånger i Kina, för att inte nämna Taiwan, Malaysia och Indonesien.
  • För att rensa tankarna rider Sofia Källgren gärna på sin islandshäst Dugur eller hoppar på klippor vid havet.

Sofia Källgrens sångkarriär har gått spikrakt uppåt alltsedan hon upptäcktes som tolvåring. Och sedan genombrottet i Kina är hon minst lika populär i Sydostasien som hemma i Sverige. Trots framgångarna har hon förblivit generös och empatisk.

Annons

Sofia Källgren har haft en enastående karriär: tv-debut som tolvåring, scendebut fyra år senare, ett flertal framträdanden i Melodifestivalen, Rhapsody in rock med Robert Wells och rekordmånga gånger i SVT:s Så ska det låta.

– Det kanske låter provocerande eftersom många slåss för att lyckas med en artistkarriär, säger hon och blickar ut över ängen utanför matsalsfönstret på sommarstället söder om Strömstad, en vindpust från havet.

Hon fortsätter:

– Men jag behövde inte stånga huvudet blodigt för att lyckas. Vägen till framgången har känts rätt naturlig. Jag vet att jag kan sprida ljus och glädje, skapa stämning och ge tröst genom mina konserter. Den här gåvan är jag oerhört tacksam för.

Att påstå att hon gled in på en räkmacka går däremot inte, så hårt som hon arbetade på sin sopranröst, framhåller hon. Främst vill hon värja sig mot mediebilden som framställer henne som blid och mild.

– Folk som känner mig vet att jag är tuffare än så. Jag är en karriärkvinna och driver mitt bolag stenhårt.

Hennes framtoning som sångerska är däremot mjuk. Just därför tror hon sig ha slagit igenom så stort i Sydostasien.

– Jag tror att mitt sätt tilltalar den ostasiatiska publiken. De uppskattar att jag har en mjukhet i min person och tilltalas av mjukheten i min röst. Mitt sätt att uttrycka mig artistiskt är aldrig pushigt eller påträngande. Sådant kan skrämma i väg den asiatiska publiken.

Framgångarna har inte stigit henne åt huvudet, försäkrar hon. Privat är hon den hon alltid varit, om än mer utvecklad som människa.

– Jag är väldigt mycket stjärntecknet lejonet, bekänner hon med en god portion humor. Jag är fåfängt stolt, generös och har empati för mina medmänniskor – ibland lite väl mycket. Negativt är den dumma stoltheten som gör att jag kan ta illa vid mig vid kritik. Fast jag har blivit bättre på att hantera det. Min mjukhet kommer nog som en släng från stjärntecknet vågen.

Sofia Källgren lägger sig vinn om att förena en internationell karriär med gott moderskap. När hon turnerar brukar hennes fyraårige ögonsten Rasmus följa med.

– Rasmus är med mycket. Det är viktigt att ge honom närhet och att han ska veta att jag alltid är där om han behöver mig. Jag försöker att vara en lejonmamma och ta hand om mitt lejonbarn. Även när jag blir 60 vill jag kunna se mitt barn i ögonen och veta att jag alltid funnits där för honom.

EYAL SHARON KRAFFT

TT Spektra

Mer läsning

Annons