Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iman drömmer om att få betala tillbaka

/
  • Imans högsta dröm är att få återuppta sina studier, att få ett jobb och sedan betala skatt i Sverige.

Iman drömmer om att få återuppta sina studier – och ett jobb som farmaceut i Sverige.
– Jag vill betala tillbaka. Sverige har ju ställt upp för mig, säger den unga syrianskan.

Annons

Iman fyller 21 i år. Det blir knappast någon födelsedag, som hon i sin vildaste fantasi hade kunnat föreställa sig. I alla fall inte innan inbördeskriget tog fart i hemlandet.

Det har nu gått en dryg månad sedan Iman, hennes mamma och två syskon kom till Mellansel. Fortfarande vet de inte hur det står till med pappan, som är kvar i hemlandet, men efter samtal med en släkting känns de lite tryggare.

– Jag är så glad och tacksam att vi kunde komma därifrån, säger Iman och tillägger att de fick med sig ungefär det som får plats i en ryggsäck.

Iman talar inte gärna om den politiska situationen i hemlandet, men hon berättar att familjen hade det bra innan oroligheterna och att hon gärna hoppas kunna återvända en dag om det blir slut på kriget.

– Jag saknar mina studier och jag saknar dofterna i Damaskus.

– Jag hade ju planer på livet och framtiden, säger hon.

Livet som asylsökande i Mellansel sammanfattar hon med orden "tacksamhet".

– Alla är så snälla här. Men jag kan förstå om det även finns de som inte är så positiva, säger hon.

– Det här är ju ert land, säger hon.

Vardagen i Mellansel präglas annars av en hel del tristess. Mest handlar det om att det inte finns så mycket att göra. Hon berättar också om oron direkt när de kom till Mellansel.

– Hur gör man exempelvis om man blir sjuk och behöver hjälp av läkare? säger hon.

I mitten av den här veckan ska hela familjen resa norrut för samtal med en advokat och Migrationsverket. Tills dess fördriver Iman dagarna med att se sig runt i Mellansel.

– Det är så otroligt vackert här – och lugnt, säger hon.

– Och jag hoppas vi ska få stanna i Sverige. Jag vill inget annat. Det borde ordna sig, säger hon och tillägger att det inte borde finnas något för myndigheterna att tvivla på.

– Egentligen är vi palestinier. Och min mamma kommer från Ukraina. Men de senaste 15 åren har vi bott i Syrien, säger hon.

På frågan om hon känner oro inför resan norrut svarar hon snabbt "lite".

– Vi är ju från Syrien.

Av det kommande besöket i Luleå och Boden hoppas hon få besked om att få stanna i Sverige – och att hon ska få ett personnummer.

– Jag vill kunna låna böcker och fortsätta utbilda mig. Och jag vill lära mig tala svenska. Det känns som att jag slösar bort min tid just nu.

Iman berättar att livet i Syrien innebar att hon klev upp vid fyratiden på morgonen. Resten av dagen ägnades åt studier.

– Jag somnade redan vid niotiden på kvällen, säger hon och ler.

Om familjen får ett permanent uppehållstillstånd säger Iman att de sannolikt måste flytta från Mellansel.

– Mamma och mina syskon har lovat flytta med till den plats där jag kommer att studera. Det blir kanske Umeå eller Uppsala.

– Jag hoppas bara att jag inte behöver börja om från början. I så fall kanske jag försöker bli läkare i stället, säger hon.

– När jag skulle börja studera i Damaskus stod valet mellan apotekare eller tandläkare. Men jag skulle gärna vilja arbeta i ett laboratorium och kanske forska om medicin, säger hon.

Men först ska hon utbilda sig – och betala skatt i Sverige.

– Jag ska betala tillbaka till Sverige, säger Iman.

Mer läsning

Annons