Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idén om ett företag på hjul blev en succé

/
  • Det har blivit många mil på cykel för Nils och Johan Wedin sedan de startade cykelåkeriet Move by bike förra året. Och fler lär det bli för jobberbjudandena bara strömmar in.

Att med en cykel dra runt laster på flera hundra kilon i ur och skur på hårt trafikerade vägar låter kanske inte som någon höjdare.

För Nils Wedin som driver ett cykelåkeri tillsammans med sin pappa är dock det vardagsmat.

Annons

Att det inte är särskilt lätt att ta sig runt med bil i en så tättrafikerad stad som Malmö insåg de tidigt när de flyttade dit från Köpmanholmen för några år sedan och snart använde båda cykel vart de än skulle.

Så småningom skulle de även komma att starta ett företag tillsammans.

Inspiration fick de nyblivna cykelentusiasterna av ett kanadensiskt företag.

– Vi arbetade som volontärer för en självserviceverkstad här i Malmö som kallas Cykelköket och letade på nätet efter några vagnar som vi kunde transportera gamla övergivna cyklar i när vi hittade deras sida, säger Nils.

De bestämde sig för att beställa samma sorts vagnar som det kanadensiska företaget använde och försöka dra i gång en liknande verksamhet.

Företaget som kallas Move by bike är det enda i Sverige i sitt slag och har gått så bra att Nils och Johan Wedin till slut fick säga upp sig från sina vanliga arbeten.

Man har dessutom belönats med Malmö stads miljöpris.

Numera finns de inte längre bara i Malmö utan även i Lund och Helsingborg. Man håller dessutom på att etablera sig i Göteborg och Stockholm.

– Vi behövde inte gå in med så mycket kapital i början, så vi tog aldrig någon större risk utan kunde i princip bara lämna våra cyklar bakom någon buske om det inte gick som vi hoppades, och hade en ganska blygsam omsättning, säger Nils och fortsätter:

– Fast det tog sig efter ett tag och efter vi fick det där priset så bestämde vi oss för att investera mer och tog ett lån. Sedan dess har det bara rullat på. Nu flyttar vi inte längre bara bohag åt folk, vi kör ut allt från tidningar till ost till företag, så det är verkligen fullt upp.

Fördelarna med att transportera gods med cykel är många.

Det är inte bara bättre för miljön, utan även möjligt att ta sig fram på många platser där man inte kan eller får köra bil och lastbil, och billigare.

Därför har Nils och Johan stora förhoppningar om att företaget ska kunna växa sig ännu större.

Framför allt i Malmö.

Nils:

– Det är verkligen spännande tider och vi håller på att ta ett stort steg. Godsflödet ökar hela tiden men alla vill ha bort den tunga trafiken från centrum eftersom den inte är bra för miljön och vi för diskussioner om det med flera av de stora transportföretagen. Vi har ju precis flyttat in i nya lokaler som ligger intill en lastgata och vår tanke är att det här ska bli en central där de ska kunna lasta av det gods som ska in till centrum och låta oss transportera det den sista biten.

Mer läsning

Annons