Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har energi som få

/
  • Margareta Grafström bläddrar i ett av sina många fotoalbum som också är rikt illustrerade med egna teckningar. Hon funderade i sin ungdom att bli teckningslärare.
  • Nu fyller Margareta Grafström 90 år och fortfarande är hon i högsta grad engagerad på olika vis, bland annat i Säbrå Hembygdsförening.
  • Margareta var i 18-årsåldern när bilden togs. Skidåkning har alltid varit ett stort intresse sedan ungdomsåren.
  • Ett tillverka smörmått är ett av många hantverk som Margareta behärskar.

I över fyrtio år har Margareta Grafström engagerat sig i Säbrå Hembygdsförening, ett intresse som aldrig svalnat. Så sent som i somras öppnade hon en utställning på Klockargården med kläder från mitten av 1800-talet och fram till 1950-talet, dels från egen samling och dels från donationer.

Annons

På onsdag fyller Margareta 90 år och då är det förstås på Klockargården hon kommer att fira födelsedagen.

– Men jag vill inte ha några presenter, skänk istället en slant till Säbrå Hembygdsförening, säger Margareta och skrattar.

Glad är hon nästan jämt och hennes engagemang och idéer verkar aldrig sina. På bordet ligger flera av hennes skrifter och böcker som är rikt illustrerade och handlar om olika traditioner i Ångermanland. Nämnas kan bland annat Boken om Säbrå, Säbråbor i helg och söcken, Prästfrun vid världens ände. Den sistnämnde handlar om hennes mammas släkt och liv.

– Jag har alldeles för mycket att göra, säger hon glatt.

Det är otaliga timmar som hon tillbringat på Härnösands landsarkiv genom åren och hon gjort intervjuer och träffat många intressanta personer och även lett kurser, bland annat i linodling. Vidare har hon gett ut böcker och skrifter och haft utställningar.

Margareta har sina rötter i Kiruna och i Jukkasjärvi församling och föddes mitt i fjällvärlden i en gul prästgård. Intresset för hembygd, natur och historia grundlades redan under uppväxtåren och genom föräldrarnas engagemang, ett arv hon är oerhört tacksam för. Hennes pappa Johannes Eklund var präst och värmlänning medan mamma Vilma var från Finland och lärare.

– Vi brukade hälsa på min mormor som bodde i Salmis, som ligger utanför Haparanda. Där var man tvåspråkig, men mormor kunde bara finska, vilket jag också lärde sig och som jag har haft stor nytta av, då jag forskat på mina morföräldrars sida.

Som så många gånger förr var det tillfälligheter som avgjorde valet av yrke. Hon tog studentexamen i Kiruna och funderade på att utbilda sig till gymnastikdirektör, handarbets- eller teckningslärare. Men det blev till slut småskollärare, vilket förde henne söderut och till Härnösand, där hon gick på småskoleseminariet.

– Det var många lärare som låg inkallade under krigsåren och jag fick därför tillfälligt hoppa in i en klass med bara gruvarbetarsöner. Det gick så bra att jag bestämde mig för att bli lärare.

I Härnösand träffade hon sin blivande make Stig Grafström och de gifte sig 1945. De fick tre söner och en dotter, varav tre är i livet, sonen Anders omkom endast 24 år gammal i en trafikolycka i USA.

I köket hemma hos Margareta hänger en broderad bonad med ett landskap och ett rött hus med en flagga som vajar för vinden och med orden God vän är alltid välkommen.

Det är huset på Hälletorp där familjen bodde under många år och i olika omgångar. Under ett par år arbetade och bodde familjen i Stockholm, men återvände då de saknade snön och när så huset åter var till salu köptes dey tillbaka. På kylskåpet har hon en bild av Ingemar Stenmark och Håkan Hellström vilket avslöjar några av hennes favoriter.

– Jag gillar när Håkan tolkar Evert Taube, säger hon.

Margareta har alltid varit intresserad av att röra på sig, i skolan hoppade hon plint och var en mästare på baklängesvolter, hon har simmat, åkt mycket skidor och till och med varit med i en SM-tävling i slalom.

– Jag kom femma, fast det var bara fem deltagare, säger hon med ett skratt.

Men den senaste tiden, efter besvär med höften, har hon tvingats ta det lite lugnare. Men en dag som denna räknar Margareta med att vara i farten, för hon är en person som inte ger upp i första taget.

Mer läsning

Annons