Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har drömjobbet

/
  • Redo att ratta flygplatsens splirrans nya superbrandbil, en tysk Rosenbauer Scania med vattenkanoner.

För flygrädda är Jeanette Olert definitivt en trygg person att hålla i handen.
Hon ser till att säkerheten och komforten på Midlanda fungerar ned till minsta skruv och lampa.

Annons

Formellt heter flygplatsen i Timrå kommun numera Sundsvall Timrå Airport. Det är väl det mest konkreta som Jeanette Olert märkt av den senaste tidens turbulens. Hennes arbetsplats sedan 2008 ägs numera av nämnda kommuner. Härnösand, som inte ville bidra ekonomiskt, har kapats bort.

Rent säkerhetsmässigt är läget oförändrat. Inget lämnas åt slumpen och det är flygplatsteknikernas uppgift att se till att driften fungerar.

Jeanette Olert är en av 50-talet personer som jobbar i ett rullande åttaveckorsschema med skiftgång. På varje skift finns två kvinnor, för att möta eventuellt behov av kroppsvisitering av kvinnor. Arbetsuppgifterna är mycket varierande. Ena stunden kan Jeanette stå i säkerhetskontrollen, i nästa köra truck i bagagesvängen. Lika naturligt är att sköta träd- och blomsteranläggningen, arbeta i taxfreebutiken, städa och kontrollera frakt i röntgen.

– Vi gör i stort sett allt, utom att flyga, summerar hon.

Vid eventuella olyckstillbud finns Jeanette också där. Redo att ratta flygplatsens splirrans nya brandbil. Tyska bjässen Rosenbauer med Scaniachassi – och extra allt. Här ryms vattenkanoner, gigantisk vattentank, specialutrustning och drivning på vart och ett av de jättestora däcken.

Som tur (?) är sker sällan flygolyckor, men de som inträffar är desto allvarligare. När jag påpekar att jag tvångsmässigt måste tänka att allt kan ta slut varje gång jag sätter mig i ett flygplan kontrar hon vant:

– Tänker du så när du sätter dig i bilen också? Där är man ännu mer utsatt.

Inte bara i sin yrkesroll torde Jeanette ha en lugnande inverkan bland flygrädda. Hon beskriver sig själv som en trygg person och god lyssnare som inte nöjer sig med mindre än att alla runt omkring henne ska ha det bra och trivas. På jobbet har hon det gulliga tilläggsnamnet "Lill-mamma".

Flygplatsen är ett medelpadskt hjärta för snabba långväga transporter och en högt värderad arbetsplats.

– Detta är mitt drömjobb, säger Jeanette som har en hel del att jämföra med.

Arbetslivet drog i gång direkt efter gymnasiet. Hon har städat, varit frukostvärdinna och skolvärd, jobbat på äldreboende och på restaurang. Bland annat.

En annan viktig hjärtepunkt i hennes tillvaro är familjen. Tillsammans med sin man Pär, sexåriga dottern Moa, blandrashunden Nemo och katten Swinto bor Jeanette på ett riktigt hemman mitt i Söråker. Familjen är tämligen kända på orten. Mamma Kerstin driver OKQ8-macken, pappa Tommy kör traktor. Maken Pärs föräldrar startade Söråkers tomatodling.

Familjelivet och yrkeslivet upptar en stor del av hennes tillvaro just nu. En annan gång tänker hon återuppta skapandet i form av handarbete med lera, luffarslöjd, och oljemålning.

Mer läsning

Annons