Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena vill bidra till en bättre värld

/

Honduras är ett av de fattigaste länder i Latinamerika och hårt drabbad av kriminalitet, våld och korruption. Det låter inte så lockande kanske, men det var av den anledningen Helena åkte dit. För att göra en insats och försöka bidra till en bättre värld.

Annons

Helena Lundblad, 36 år, är född och uppvuxen i Härnösand. Flyttade vid 25-årsålder till Skåne men är för närvarande deltidsboende i San Diego, USA.

– Jag alltid varit lite rotlös, trivs bäst när saker är föränderliga.

Just nu läser hon en Masterexamen med inriktning mot Global folkhälsovetenskap på distans. Att åka iväg som volontär är något som hon funderat länge på. Dessutom har hon en idé om en studie som hon vill grunda sitt examensarbete på. Studien ska genomföras i ett land med hög förekomst av gatubarn, fattigdom, ungdomsgäng och kriminalitet.

– Jag valde Honduras eftersom det är ett land som tilltalar mig och det är ett av de allra fattigaste länderna i Latinamerika.

Helena är där genom organisationen International Cultural Youth Exchange (ICYE och befinner sig på ett hem för utsatta och/eller övergivna pojkar, Acción Humana de la Luz Eterna, AHLE. Projektet startades av Actión Humana i Tyskland och AJC, childrens foundation i Florida 2003. Det bor 42 pojkar där just nu och projektet sponsrar även 29 flickor från fattiga familjer i omgivningen så att de har möjlighet att gå i skolan. På AHLE finns även en datasal, bilverkstad och svetsutbildning.

Till en början fick hon hjälpa barnen med läxorna. Men mest umgicks hon med pojkarna och försökte kommunicera så gott det gick. På AHLE pratar ingen engelska.

– Jag kunde inte så mycket spanska när jag kom hit. Men med ordböcker, papper, penna och yviga gester kan man kommunicera fram det mesta.

Efter någon månad blev hon ombedd att hjälpa till lite med själva organisationen eftersom hon kunde engelska.

Honduras är ett land med vacker natur. Det är bergigt, grönt och massor vattenfall. San Fransisco de Yojoa, där Helena bor, är en liten by med cirka 2000 invånare. Rån och andra brott hör till vardagen i de större städerna men Helena känner sig trygg i byn. Livsstilen är enkel, man duschar i kallvatten, tvättar sina kläder för hand. Maten lagas för det mesta utomhus på en vedeldad spis. För de som äger lite mark är majs den vanligaste grödan och högre upp i bergen är kaffeplantagen vidsträckta.

– Honduras har ett av världens bästa kaffe. Tro mig, jag är självutnämnd kaffeproffs.

I juni blir hon färdig med sin Master och hon vill fortsätta jobba med folkhälsofrämjande projekt globalt och kommer även att fortsätta ideellt med AHLE genom AJC i Florida.

– Dessutom kommer jag inte att släppa de här barnen, de är en del av mitt liv nu.

Har volontärjobbet påverkat dig?

– Jag åkte hit med en tanke, att jag skulle hjälpa till, bidra med min tid och kunskap. Men jag får så otroligt mycket mer än vad jag ger. Jag får ett nytt språk, jag får inblick i en ny kultur. Jag får oändligt mycket kärlek från pojkarna och ovärderlig arbetslivserfarenhet.

Mer läsning

Annons