Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästar ska det vara för Susanne Fälldin

/
  • Se så'n stil de har! Här ses Susanne på hästen Mercedes hoppa fint och alldeles tillräckligt högt över hindret under en tävling.
  • Ett samspelt par – Susanne Fälldin och Staffan Probe – ses här i aktion under en tävling.

Som treåring fick Susanne Fälldin sin första häst – en liten ponny. Tjugosju år senare har inte hästintresset avtagit, eller som Susanne själv säger: Fritiden är fylld av hästar, hästar och hästar.

Annons

Susanne Fälldins liv kan nog sägas vara uppdelade i två halvor. I fritidsdelen inryms hästarna och maskinerna ingår i jobbet. Båda delarna är roliga – men på olika sätt förstås.

Djur- och i synnerhet hästintresserad har Susanne varit sedan barnaåren hemma i byn Ramsjö, som ligger nordväst om Ramvik. Hon behövde inte ens tjata sig till den första ponnyn, såsom många andra barn. Intresset för hästar har förts in i familjen via modern, som i sin tur närmast var "uppvuxen" på Jakobsbergs ridskola. Även Susannes storasyster ägnar sig åt hästar och pappa har coachat tjejernas hobby. Pappa å sin sida har indirekt bidragit till Susannes yrkesval som maskinkonstruktör.

Du valde inte att jobba med djur?

– Jag skulle bli veterinär, men insåg att det kanske inte var det jag ville bli ändå.

Hon läste på Nordvik, men då fanns inte naturbruk special, varför valet föll på ett basår med teknisk inriktning och har läst bilsystemteknik. Susanne är med andra ord intresserad av hästkrafter även i annan form. Som yngre var hon ofta tillsammans med pappa och "skruvade" i familjens bilar hemma i garaget. Hon tog sin examen år 2006, anmälde sig på arbetsförmedlingen och fick omgående napp som lärare under en termin på teknikprogrammet i Strömsund.

– 2007 började jag här, säger Susanne som arbetar som maskinkonstruktör på Bosch Rexroth i Mellansel.

Hon ingår i en projektgrupp som jobbar med nyutveckling av hydraulmotorer och anser sig ha ett fantastiskt roligt jobb. Fördelen är dessutom att produkten tillverkas i Mellansel.

– Först har man det bara i datorerna som ritningar, sedan blir det riktiga "prylar", man testar i labbet och eftersom det produceras här får man se det färdiga resultatet.

Resultat – och många fina sådana dessutom – kan Susanne visa upp när det kommer till fritiden och hästar. Lite dressyr sysslade hon med som ung, men det har framför allt varit hoppning det handlat om. Hon har även tagit upp fälttävlan igen, men också börjat tävla i körning.

Något ur ditt hästliv du aldrig glömmer?

– Det finns två saker som sticker ut. Det första är SM-bronset 1998 i banhoppning på SM i Timrå. Jag tävlade i C-ponny med My Lady.

Hennes andra minne är när hon kvalat in och fick tävla i Stockholm international horse show med hästen Tryope C år 2011.

– Det var jättestort, dels bara att vara i Globen och sedan allt bakom. Hela stämningen! Att tävla där liknar inget annat. Det var helt fantastiskt, säger Susanne Fälldin.

Mer läsning

Annons