Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har fått användning av sina erfarenheter

/
  • Désiré Nkunzimana tycker att den svenska integrationsmodellen borde individanpassas.

Désiré Nkunzimana vet hur det är att komma till Örnsköldsvik som flykting.

För tio år sedan tvingades han nämligen att fly från sitt hemland på grund av stridigheter.

Nu arbetar han för kommunens integrationsenhet.

Annons

Livet blir inte alltid som man hade tänkt sig.

Det har Désiré Nkunzimana fått erfara.

I stället för att återvända till Burundi, där han kommer ifrån, efter att ha studerat i Frankrike, tvingades han fly.

– Jag vågade inte återvända, säger Désiré och fortsätter:

– Det var för farligt.

Till slut hamnade han i Örnsköldsvik.

– Det känns verkligen som att jag kom till rätt ställe men att lämna allt man har och flytta till ett land man egentligen inte vet någonting om var en chockartad upplevelse.

Att lära sig svenska insåg han tidigt var ett måste.

– Det fanns inget alternativ. Jag var tvungen att lära mig det och jag gjorde allt jag kunde. Fast det tog några månader innan jag kände att jag behärskade det så pass bra att jag kunde beställa mat när jag var ute på en restaurang och hälsa på folk som jag mötte.

Nu har Désiré, som håller på att utbilda sig till socionom vid Umeå universitet, fått möjligheten att arbeta med integration.

– Att utbilda mig till socionom är en dröm jag länge har haft och det känns skönt att jag snart är färdig. Jag har bara en uppsats och några andra uppgifter kvar. Sedan hade jag turen att få ett vikariat inom kommunen efter att ha praktiserat där.

Hur ser du på den svenska integrationsmodellen?

– Jag vet inte om det är det bästa sättet, den känns lite ospecifik, för det spelar ingen roll vad man gjorde i sitt hemland. Oavsett om man var läkare, lärare eller snickare så får man gå samma utbildning.

Vad tycker du borde förändras?

– Att lära sig språket är nyckeln till att komma in i ett nytt samhälle. För integrerad är man för först när man inte längre begränsas av språket utan kan använda alla sina kunskaper obehindrat. Men alla människor är unika och bär på sin egen historia och jag tycker att det viktigt att lyssna på dem. Myndigheterna kan inte veta vad som är bäst för alla utan borde fråga de som kommer hit vad de har gjort tidigare och vad de skulle behöva få för hjälp för att kunna fortsätta göra det.

Mer läsning

Annons