Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans-Olof Olsson, Ljusdal har avlidit.

/

En äkta man och en far, en skicklig jägare och vapenexpert har hastigt lämnat oss. Hans-Olof Olsson, Ljusdal har avlidit.

Annons

Hans-Olof föddes i Ljusdal 1929 och växte upp med föräldrarna Erik och Emma Olsson, tillsammans med sina äldre syskon Nils-Erik och Karin. De bodde på Stora Jonsgatan.

Redan i ungdomen grundlades Hans-Olofs stora intresse för jakt, djur och natur. Han jagade järpe och andra fåglar och studerade på jaktvårdsskolan Öster-Malma. En månad innan examen behövde naturfilmaren Arne Sucksdorff en duktig jägare till en filminspelning i Indien. Chefen för skolan rekommenderade då Hans-Olof som utan betänketid sa ja och kom att tillbringa åren 1955-57 i Indien. Det var ett enda stort äventyr som bland annat inbegrep jakt på människoätande tigrar. Arbetet resulterade till slut i filmen En djungelsaga som blev en stor succé på hemmaplan.

Efter en period som kronojägare i Los i Hälsingland fick Hans-Olof 1961 tjänsten som jaktvårdsinspektor inom Mo och Domsjö. Han flyttade till Gideåbruk i Ångermanland och behöll arbetet till pensionen. Samma år som han flyttade träffade han Rita Hägglund från Burträsk som han blev förtjust i. Hon hade fått sin första lärartjänst i Los och fattade tycke för honom också. Paret reste tillsammans till Indien och förlovade sig 1963 på hotell Taj Mahal i Bombay. 1966 gifte de sig i Burträsk. De fick två flickor, Anna-Karin och Maria, och levde ett långt och lyckligt liv tillsammans. I år skulle de ha firat guldbröllop.

Hans-Olofs exceptionella intresse för jakt och vapen gjorde honom till en välkänd profil och en sällan skådad kunskapskälla i bygden. Det förde honom dessutom ut i världen på storviltsjakt av olika slag; Kodiakbjörn i Alaska, buffel i Mocambique, elefant i Uganda och tiger och leopard i Indien till exempel. Hemma i Sverige jagade han älg, hare och fågel. På äldre dar var järpjakt hans favoritsysselsättning och han trivdes bäst när han satt ensam i skogen med sin järppipa.

Hans-Olof var noggrann och uthållig och mycket ansvarsfull när det gällde exempelvis ekonomiska frågor. Han hade alltid jakthundar och tog väl hand om dem. På senare år utvecklade han intresse för sameslöjd och samekonst. Tillsammans med Rita reste han ofta norrut på semestern för att besöka olika sameslöjdare och konstkännare.

Efter pensionen bodde Hans-Olof och Rita i Gideå en period innan de 2009 valde att flytta till Ljusdal. Rita blev sjuk och Hans-Olof visade stor omsorg om henne när han vårdade henne i hemmet.

Hans-Olof var en träffsäker skribent och skrev, förutom jobbrelaterade alster och noggranna protokoll i Ö-viks norra jaktvårdskrets, även fantastiskt spännande dagböcker under sina jaktäventyr utomlands. Delar av hans dagbok från Indien finns publicerade i Örnsköldsviks skattkammare.

Vi kommer att minnas Hans-Olofs kärlek till naturen, hans äventyrslystnad och hans humor. Många är de jaktanekdoter som han kunde berätta och många är också de anekdoter som vännerna kan berätta om honom.

Närmast sörjande är hustrun Rita samt döttrarna Anna-Karin och Maria med familjer.

Mer läsning

Annons