Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får folk att le

/
  • George Kidd känner efter 47 år sig hemtam på scenen. Han var bara tre år då han gjorde sin debut. På måndag fyller han 50 år.
  • Korten fullkomligt
  • Året är 1965 och Lennart, som han hette på den tiden, är fem år och uppträder här tillsammans med Folke
  • I dag firar George Kidd sin 50-årsdag

Han vill få människor att skratta och le och känner sig som mest lycklig när han får ledsna och sura människor att brista ut i ett gapskratt så att tårarna forsar utför kinderna.

Annons

– Det är det jag lägger ner hela mitt engagemang på, tänk att bara att för en stund stoppa upp all den stress som finns i dagens samhälle, säger George Kidd, som är både trollkarl, buktalare, imitatör och sångare.

Den som fick honom att intressera sig för detta var hans mosters man, framlidne Folke Blomberg, eller mera känd som "Blåbär". Han gladde många på sin tid, både gamla som unga på olika tillställningar.

Det var "Blåbär" som lärde honom att trolla och han fick också ärva hans trollerilåda.

Det har nu gått 47 år sedan han för första gången stod på scenen tillsammans med honom.

Har du några minnen från dess?

– Ja, det har jag faktiskt, jag minns allt, bland annat hur jag fick hjälpa honom att trolla bort ett ljus i ett rör, säger han.

I sina trolleritrick har han tidigare haft djur med på scenen.

– I början hade jag en hamster och för cirka tio år sedan två tvillingkaniner, som också fick bli stjärnor på scenen, säger han.

Hur tränar man kaniner att vara med?

– Med mycket möda och stort besvär, säger han med ett skratt och tillägger att det viktigaste är att de känner sig trygga, mer vill han inte avslöja.

George Kidd, eller som han hette från början, Lennart Adeljung, är född och uppvuxen i Härnösand och yngst av fem syskon. Under åren har han jobbat med lite av varje, bland annat som arkivarie och repromontör.

Det är många personer som präglat och format honom genom åren. Förutom föräldrarna och Folke "Blåbär" också framlidne revykungen Rune Göransson samt lärare och alla artister han har träffat.

– Men, om det är någon som verkligen har påverkat mig så är det min fysiklärare Sture Näsman från högstadiet. Han sa till mig att ingenting är omöjlig, det omöjliga tar bara lite mer tid.

George Kidd vill helst hålla på med showbusiness och scenunderhållning på heltid, men han har svårt att besluta sig om han ska våga satsa helt och fullt.

– Det är så pass osäkert och jag vill inte flytta från Härnösand, för här trivs jag riktig bra med familjen och alla mina kära vänner, säger han.

George Kidd har uppträtt både i mindre som större sammanhang med allt från Pridefestivalen i Stockholm till olika marknader och privata fester. Just nu jobbar han på ABF, där han gör lite av varje. Det är också där vi träffar honom och bara ett stenkast därifrån ligger den scen han uppträtt på så många gånger tidigare. Vi tar en promenad dit och genast väcks minnena till liv från den tiden då han stod på denna scen. Han tar upp en kortlek ur fickan och går upp på scenen för att visa oss några trick. Han berättar också om alla artister han mött som Jokkmokks-Jokke, Lasse Lönndahl, som han samtidigt inte kan låta bli att imitera.

På måndag fyller han 50 år och i eftermiddag firar han födelsedagen på Ängekyrkan i Härnösand.

Så här skriver han på sin blogg om att fylla femtio. "Jag har faktiskt svårt att fatta... det att jag fyller ett halvt sekel. Visst, det låter lite skrämmande och jag är djupt förvånad över att jag faktiskt fortfarande lever och att jag även har fått jobba med sådant som jag verkligen gillar. Framför allt så har jag fått ägna mig åt sceniska saker: trolla, imitera, buktala, sjunga och även fått spela revy".

Christina Almgren

Annons