Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hämtar lugn och kraft från det mäktiga havet

/

Helena Norberg fyller femtio. Fortfarande är det barnen hon brinner för. I Härnösands landsförsamlingar, de sex församlingarna som omringar domkyrkoförsamlingen, jobbar hon som församlingspedagog.

Annons

Som ung, när hon börjat utbildningen till församlingsassistent i Sigtuna, var drömmen att få arbeta med barn och arbetet i Härnösands landsförsamlingar har hela tiden varit inriktat på barnen. När chansen till vidareutbildning kom tog hon den och läste mer pedagogik. I dag kan hon titulera sig församlingspedagog och jobbar med öppna förskolan, miniorerna, åker runt i skolorna och har barnverksamhet, ja all kyrklig barnverksamhet 0-12 år som finns i Härnösands landsförsamlingar.

Helena och hennes familj, maken Peter, barnen Jesper, Joakim och Johanna och naturligtvis katten Trisse, tillbringar somrarna i stugan i Hamre, bara 1,5 mil från Härnösand. Det är deras oas alldeles intill en sjö och där bor de hela somrarna även när de inte har semester.

– Min man och jag pendlar in till stan, det är ju inte särkilt långt.

Favoritplatsen annars är Högbondens fyr, naturen, vattnet och att det är så lugn och fridfullt är det som lockar.

– Jag har varit där många gånger och har alltid haft tur med vädret. En annan fantastisk plats är Rotsidan, vattnet kan vara så mäktigt.

Vid sidan av jobbet är det barnens fritidsaktiviteter som är största fokus. Att stå vid sidan av planen och se en fotbollsmatch, eller följa med dottern till ridningen, eller kanske hjälpa till med fikaserveringen vid innebandymatcherna. Utöver det tränar Helena ganska mycket själv på Friskis & Svettis. Det blir i bland flera gånger i veckan.

Kan du beskriva dig själv?

– Jag tror jag är bra på att lyssna och är ganska lugn, hetsar inte upp mig så lätt. Tycker om att vara ute i naturen och att vara med familj och vänner. Tror att jag är ganska positiv och social och så provar jag gärna nya saker.

En stor dröm är att få resa till ett varmt och solsäkert ställe tillsammans med familjen, till exempel Maldiverna.

Torsdag 21 juli fyller Helena 50 år, det firar hon med öppet hus i stugan i Hamre. Under helgen därefter blir det mer firande tillsammans med släkt och de närmaste vännerna.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

– Någon form av upplevelse skulle jag vilja ha, inte bungyjump eller en anmälan till Wasaloppet utan någonting trevligt. Eller kanske ett bidrag till en resa så kanske drömresan kan bli av så småningom.

Mer läsning

Annons