Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar – en diversearbetare i kultur

/
  • Gunnar Erkner, Kramfors, fyller 80 år den 12 september.
  • Gunnar Erkner har gjort träsnitten som illustrerar Birger Normans Ön.

För ganska precis ett år sedan, på sin 79 årsdag, fick konstnären och författaren Gunnar Erkner ett mail från preses Ruben Madsen att han tilldelats Guldnålen av Surströmmingsakademien. Motiveringen löd ”Hans stora engagemang för surströmmingskulturen som författare, illustratör, grafiker, estradör med vilka han skapat bestående värden och kulturella dokument.

Annons

Detta är en av många utmärkelser han tilldelats under årens lopp, en lista som kan göras hur lång som helst.

På lördag fyller han 80 år. När jag får en pratstund med honom inför födelsedagen håller han som bäst på med att sammanställa ett sånghäfte inför födelsedagen.

– Det blir allt från gratulationsvisor till ”fulvisor”, säger han och skrattar. Men han kommer att befinna sig på annan ort för att fira födelsedagen.

Gunnar är född på Blåsåsen i Husum som sista barn till Oskar och Emy. Han hette då Ericsson i efternamn, men bytte 1963 till Erkner.

– Jag växte upp i ett frireligiöst och kulturellt hem, säger han. Film och teater fanns att se i Husumgården intill.

– Vaktmästarens dotter smugglade in mig bakvägen när jag var åtta år så jag fick se filmerna på nära håll och bakom filmduken

– Ja, Regementets dotter med Shirley Temple, den glömmer jag inte, säger Gunnar.

Hans pappa var ingenjör och att Gunnar skulle gå i hans fotspår togs för givet. Men så blev det inte, mycket tack vare Torvald Wermelin, som var Mo & Domsjös populäre ungdomskonsulent. Det var han som upptäckte Gunnars konstnärliga ådra och uppmuntrade honom att satsa på konstnärsyrket och efter läroverksstudier i Örnsköldsvik fortsatte han studierna vid Konstfackskolan HKS i Stockholm.

Gunnar har alltid tyckt om att teckna och skriva och det gjorde han i lokaltidningarna Örnsköldsviks Allehanda och Östersunds Posten.

– Jag gjorde reportage och filmrecensioner och medarbetade även i tidningen Scouten under pseudonymen ”Gugge”.

Efter konstfack blev det studier i såväl musik, som teater och konst samt en kurs i tidskriftslayout vid Stockholms högskola.

Gunnar blev kvar i Stockholm i många år, men 1975 var det dags att dra upp bopålarna för att överta ett släkthus i Skagshamn. Under tiden där ägnade han sig mycket åt forskning och publicerade tidningsartiklar med illustrationer som satte den gamla Gävlefiskarorten Skagen på Sverigekartan.

– En god vän och min medarbetare blev chefredaktör Olle Norell på ÖA, berättar Gunnar.

De kom också då och då att uppträda med spelningar, Olle med sång till gitarr och Gunnar på munspel eller mungiga. Gunnar var för övrigt också en av initiativtagarna till att SM på mungiga "Giga i Junsele" startade, ett arrangemang som rönte stort intresse.

För tre år sedan flyttade Gunnar och hans hustru Siw från Skagshamn och till en röd liten stuga i Kramfors. Samtidigt övergav han sin verksamhet som bildkonstnär, men fortsatte med författandet.

– Kulturutbudet här i Kramfors är rikligt med musik, teater, revy på Folkets park och Babelsberg med mera, det är och imponerande för en så liten stad.

Numera är författandet mer som en hobby utan krav och i form av en självbiografi med arbetsnamnet ”Nyfiken i en Strut”, och underrubriken "Diversearbetare i kultur.”

Han ägnar sig även åt släktforskning för att finna sitt ursprung.

– När jag inte längre är nyfiken är det tid att avsluta karriären, säger han.

Annons