Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gillar ljudet av hammarslag

/
  • Favoritplatser har Sture Westman många av, såsom fjällstugan och många av de platser som besökts med husbil de senaste åren. Här i familjens eget spa med utsikt över havet vid Nyänget, rensar Sture tankarna i det varma, bubblande vattnet. Under sommarhalvåret är rummet ett växthus och utanför trivs vinrankorna, vilket en rik vindruvskörd vittnar om.
  • Stugan i Nyänget, vilken familjen införskaffade i början av 1980-talet, har allteftersom byggts om och byggts ut och numera bor Sture Westman och hustrun Margareta här permanent. Sonen Magnus bor i grannhuset och dottern Lena
  • Med havet i bakgrunden och fågellivet runt utfordringsplatsen på tomten, finns det alltid något att vila ögonen på när Sture Westman slår sig ned på den inglasade altanen. En bok om fåglar ligger alltid framme på bordet. Man vet aldrig när en främmande fågelgäst dyker upp.
  • Sture Westman bygger och bygger. För honom finns inget bättre i livet. Det egna huset förstås, men han har även haft ett finger med i många av grannarnas och även sina barns byggnadsprojekt. Efter många år i byggsvängen har han inte tröttnat – nya projekt är utstakade.

Den 3 december är ett mycket speciellt datum för Sture Westman. Först av allt var det dagen när han föddes, men vid två andra tillfällen i livet har saker hänt just denna dag vilket påverkat hans liv.

Annons

På 18-årsdagen år 1960 träffade han sin käresta Margareta och på födelsedagen år 1987 startade den firma han var delägare i, ett stort projekt vid Arlanda. "Musen som röt", var rubriken i lokaltidningen när det skrevs om det lilla företaget. När Sture summerar sitt liv konstaterar han att "jag har nog jobbat mycket" och det som driver honom är envishet. Sina planer försöker han alltid driva igenom – "Det ska bara gå", resonerar han. Sjuttioårsdagen till trots – några tankar på att trappa ner finns inte ännu, men när så sker skriver han nog en bok.

– Det blir en positiv bok. En bok skriven av en som haft det bra hela sitt vuxna liv, med lite olika episoder från jobbet och annat, säger han.

Mycket har förändrats inom byggbranschen sedan Sture började som lärling. Då var det inte tal om vare sig hjälmar, hörselskydd eller skyddsskor. Lyftkranen var också den en revolution när den kom på allvar.

– Fortfarande använder man i alla fall hammaren när man spikar, säger Sture med ett leende.

Hammaren har varit en trogen följeslagare sedan barnaåren. Pappan var snickare och för Sture var det självklart att följa i hans spår.

– Pappa tog med mig på sitt jobb och sa: "Jag tog med mig pojken. Han ska introduceras i snickaryrket."

Sture arbetade vid olika företag som snickare fram till 1974 och därefter som arbetsledare.

– Men även sedan jag blev arbetsledare kunde jag inte låta bli att snickra. Jag måste bara vara med!

1986 startade han tillsammans med kollegan Ivar Svensson eget. Företaget fick namnet Nolaskogsbyggen och hade som mest cirka femtio anställda. Under sitt första år fick företaget en rivstart. Man projekterade, ritade och byggde upp hotellanläggningen Arlanda stugby i Märsta, ett jobb som inbringade 22 miljoner. På Stures 45-årsdag, den 3 december 1987, togs om inte första spadtaget, så i alla fall första nedsågningen av träd, där hotellanläggningen skulle ligga.

Kompanjonerna drev dessutom hotellrörelse i Klimpfjäll åren 1992–1998, även om det inte var tänkt från början. Hotellet skulle byggas om och deras firma var entreprenör. Hotellets ekonomi kärvade något och för att inte tappa pengar i en eventuell konkurs, köptes hotellet. Under sex år pendlades det således en hel del de dryga 30 milen mellan Örnsköldsvik och Klimpfjäll för de båda kollegorna och deras fruar, vilka även de involverades i hotellverksamheten.

Fjällvärlden har alltid lockat och fascinerat familjen Westman. När det gäller skidåkning har Österrike varit något av ett favoritland. Sedan 1979 har de haft stuga i Klimpfjäll och tidigare ägt andelshus i Åre. Under vinterhalvåret sökte man sig till fjällen, men under sommaren var det stugan i Nyänget som gällde. Sommarstugan införskaffades 1983. Den har byggts om och till under åren och är sedan tiotalet år tillbaka permanent boende.

Sture är mycket medveten om att "det går lite väl fort ibland när något ska göras." Han pekar på burspråket i köket och berättar om en liten incident som inträffade när det gjordes. Motorsågen togs fram och kapning av väggen skulle göras. Det han glömde var dock tavlorna som satt på väggens insida. Ett jobb i värsta "Mr Bean-stil" kan tyckas.

– Det är min svaghet. Det går för fort ibland, vilket medför haverier på både bilar och annat. Jag vet om det – så gör jag det igen, men aldrig samma misstag. Det blir nya. Jag försöker verkligen skärpa mig, det gör jag!

Mer läsning

Annons