Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida vill locka fler turister till länet

/

"Jag hoppas att jag kan jobba med att utveckla Västernorrland som turistmål, när jag är färdig med min utbildning." Det säger Frida Vikström, som tycker länet har så mycket att erbjuda, bland annat i form av naturupplevelser.

Annons

Men just nu befinner hon sig själv i Dalarnas län, närmare bestämt i Orsa, där hon i höstas påbörjade en turismutbildning på yrkeshögskolan SCoTT, Scandinavian College of Travel and Tourism. Hon har valt inriktningen reseproducent, där tonvikten i utbildningen läggs på produktion, produktutveckling och skräddarsydda resor och arrangemang.

Frida är ursprungligen från Helgum, men har även bott i Näsåker, Resele, Forsmo och Sollefteå. Men när det var dags för gymnasiestudier flyttade hon till Kramfors, där hon läste på medieprogrammet, för att därefter flytta till Sollefteå och börja jobba som lokalvårdare.

– Jag vantrivdes inte med jobbet, men efter sex år insåg jag att jag måste bryta mönstret och satsa på mig själv, jag ville göra något annat och sökte därför den här utbildningen.

Efter att ha letat olika utbildningar inom turism och bara en vecka innan ansökningstiden gick ut sökte hon till skolan och blev kallad till en intervju och kom in. Det är inget hon ångrar, det är en härlig gemenskap i klassen, hon trivs bra och de har väldigt inspirerande föreläsare.

– Man lär sig verkligen något nytt varje dag och ingen dag är den andra lik, säger hon.

Resebranschen är en växande och spännande bransch och utbildningen är väldigt bred, enligt Frida.

– Det är mycket lärande i arbetet och det är ett stort plus, för man får in en fot i arbetslivet och det bättre att lära sig på plats än i skolbänken. Sen kan jag i princip arbeta med vad som helst inom resebranschen när jag är färdigutbildad, det är bara jag själv som sätter gränserna, säger hon.

Har du själv något drömresemål?

– Jag skulle vilja åka till Nya Zeeland, de verkar vara så otroligt vackert där.

Hur trivs du i Orsa och hur bor du?

– Jag delar en studentlägenhet med min klasskamrat Linda och jag trivs jättebra, det är en fin by med mycket hjärta.

Vad gör du på fritiden?

– Jag umgås med familj och vänner, sen tycker jag om att handarbeta.

Du fyller 25 år hur ska du fira födelsedagen?

– Det blir här i Orsa, jag får se vad som händer.

Hur ofta åker du hem till Helgum?

– Jag försöker åka hem en gång i månaden, men studiebidraget räcker inte så långt, har jag nu börjat inse.

Men om knappt en vecka har hon jullov och vårterminen drar inte igång förrän den 7 januari.

Ska du fira jul hemma?

– Jag vet inte ännu, det kanske blir ute i Bodvill hos min kusin och hennes två små barn Kevin och Anton, men jag hinner nog förbi mamma och pappa för lite glöggdrickning och julklappsutdelning också, säger hon glatt.

Mer läsning

Annons