Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Folk minns att jag reste mig ur soffan"

/
  • Han har rört upp mycket känslor genom åren, Bengt Westerberg. Fortfarande kommer det fram folk som vill prata om när han reste sig ur tv-soffan 1991.

Pappamånaden, Westerbergeffekten, soffincidenten efter valet 1991. Före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg har skrivit politisk historia många gånger, och vid 70 års ålder fortsätter han att väcka känslor med sitt engagemang.

Annons

Soffan som Bengt Westerberg förknippas med är naturligtvis tv-soffan på valvakan 1991, som han lämnade för att slippa synas mysandes tillsammans med partiledarna för Ny Demokrati. Somliga retade sig, andra applåderade.

– Än i dag kommer det fram människor åtminstone någon gång i månaden och vill trycka min hand och tacka för att jag reste mig ur soffan. Så det här är verkligen en händelse som folk kommer ihåg, säger Bengt Westerberg och tillägger med ett snett leende:

– Jag tycker att jag höll många bra tal som politiker och skrev många kloka artiklar, men det är det ingen människa som kommer ihåg. Men att jag reste mig ur soffan, däremot, det minns de.

Han ångrar inte sitt agerande den gången. Men hans personliga milstolpar som politiker handlar om sociala reformer som han har fått kämpa för: den omdiskuterade pappamånaden i föräldraförsäkringen, och den kostsamma handikappreformen som gav funktionshindrade rätt till personlig assistans. För att driva igenom omvälvande idéer krävs både konsekvent och långsiktigt arbete och ett starkt engagemang, menar han.

Fanns det de som tyckte att dina visioner var naiva?

– Ja, det fanns det alltid. Göran Hägg skrev en bok som hette Välfärdsåren, där han nämnde mitt krav på eget rum i långvården som jag drev i min första valrörelse, den som gav den där Westerbergeffekten. Och han skriver ungefär att "det var ett naivt och orealistiskt förslag". Men jag tror att vi är där nu, faktiskt – det är få som tvingas dela rum i dag.

Folkpartist blev Bengt Westerberg när det var dags att rösta första gången. Han växte inte upp i ett politiskt medvetet hem, men han hade fått lära sig att när man gör något så gör man det ordentligt. Så han satte sig med partiprogrammen och letade efter det som stämde bäst med hans övertygelse.

Vad fastnade du för hos Folkpartiet?

– Kombinationen av tron på fri företagsamhet och en ansvarsfull välfärdspolitik.

Han jobbade sig uppåt inom partiet, vid 40 blev han partiledare och hans popularitet gav partiet en skjuts framåt bland väljarna.

I tolv år blev han kvar i partitoppen. Sedan dess har han varit så kallat styrelseproffs, och är fortfarande mycket aktiv. Uppdragen ligger främst inom de områden han brinner för: kultur, forskning och välfärdspolitik.

Men han är också ordförande i Finansinspektionen sedan tio år, och har varit regeringens särskilda utredare om främlingsfientlighet.

MALIN EIJDE

TT Spektra

Mer läsning

Annons