Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttade till Holland för att utvecklas

/
  • Att vara fotbollsdomare är inte det lättaste. Speciellt inte om man inte förstår vad spelarna säger. Därför försöker Erika Persson att lära sig holländska.

Vintern brukar innebära lugn och ro för de svenska domarna men inte för Erika Persson som inte kan få nog av fotboll och flyttade utomlands för att förlänga säsongen.

Annons

I vanliga fall dömer hon damer på division ett och två-nivå och herrar i division fyra och fem här i Sverige men Erika Persson från Husum fick smak för internationell fotboll när hon dömde ungdomsturneringar i Danmark och Portugal i somras och har därför flyttat till Holland.

– Jag vill döma internationell fotboll och eftersom säsongen hemma i Sverige är över men den här i Holland precis börjat så åkte jag hit för att samla på mig mer erfarenhet och utvecklas som domare, säger hon.

Hon planerar att stanna där åtminstone februari då fotbollen drar i gång igen i Sverige och för att finansiera sin vistelse i landet arbetar hon som barnflicka.

– Det är bara roligt, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker ju om barn och pojken som jag har hand om är hur go som helst. Det går verkligen inte att vara på dåligt humör runt honom för han skrattar hela tiden.

Språkförbistringar har dock gjort att fotbollsdömandet fått vänta.

– De ville att jag skulle börja på en gång men holländarna verkar inte riktigt vilja prata engelska så jag vill lära mig grunderna i holländska först. Som domare behöver man kanske inte prata så mycket men det är nästan a och o att förstå vad spelarna säger.

Att lära sig holländska har visat sig vara lättare sagt än gjort.

– Det är ju inte det enklaste språket att lära sig, men jag övar varje dag och får hjälp av några kompisar som bor här nere och pappan i familjen som jag jobbar hos, så jag tror det kommer gå ganska fort att lära sig grunderna. Jag har ju bara varit här i ett par veckor men redan lärt mig en del.

Mer läsning

Annons