Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitens lampa lyser

/
  • Linnéa Linderson har varit med i Synålens Vänner från starten för femton år sedan. Hon har jobbat som textillärare och också lett kurser i bland annat vävning.
  • Det jobbas i olika tekniker och de inspireras av varandra och får hela tiden nya idéer.
  • Närmast kameran Else Marie Westman och Gun Britt de Wall.
  • Den här gången är det Kristina Björholm, till höger i bild, som bjuder på kaffe och kakor. De övriga är från vänster Gun Britt de Wall, Irene Pettersson och Gunnel Orrhult.
  • Linnéa Lindersons egendesignade handledsvärmare.
  • Ett nyss påbörjat arbete.

För femton år sedan samlades ett gäng kvinnor i Vävstugans lokal på Gådeå för att handarbeta tillsammans.

Annons

– Vi var cirka tio deltagare, i dag är vi uppemot 20, säger Linnéa Linderson, som allt sedan dess har varit med i det som kom att bli Synålens Vänner.

– Det är helt underbart, veckans roligaste, säger Karin Högberg.

Kvinnorna är medlemmar i Härnösand Hemslöjdsförening, vars styrelse hade diskuterat att ordna någon sorts aktivitet på dagtid, då många medlemmar inte hade möjlighet att delta på kvällstid.

Det har blivit en mycket uppskattad och social verksamhet som fyller en stor funktion. De senaste åren har man hållit till i Vuxenskolans lokal på Brunnshusgatan, och det där vi träffar deltagarna, alla kvinnor, som är mellan 67 och 89 år, en måndagseftermiddag.

Äldsta deltagaren, Kristina Björholm, har varit med från början och förbereder fikat i köket. De brukar turas om att bjuda varandra.

I lokalen intill lyser flitens lampa, det broderas, stickas halsdukar, mössor och tröjor. Mycket tas ur fantasin och det jobbas i olika tekniker. De inspireras av varandra och får nya idéer.

De gör också alster i skinn och på bordet ligger vackra handledsvärmare designad av Linnéa. Hon har gillat att sy och handarbeta sedan hon var liten och utbildade sig så småningom till textillärare. Linnéa har jobbat på olika skolor och också lett kurser i bland annat vävning.

Synålens vänner har bytt lokal några gånger och har också hållit till i en källarlokal på Hovsgatan under många år.

Varje gång de träffas lämnas en liten avgift på tio kronor, pengar som har använts till utflykter och studiebesök. De har till exempel besökt Textilarkivet i Sollefteå, varit hos Kerstin Mo och på Sidengalleriet. Ibland har de också skänkt pengar till världens barn. De brukar också äta lunch tillsammans, de firar våffeldagen och äter gröt och skinksmörgås till jul.

– Ibland har vi också teman, vi har till exempel ritat av varandra utan att se på papperet och det har blivit roliga porträtt som sedan broderats, berättar Linnéa.

Var och en har även gjort andra broderier som sedan monterats på en sorts bakgrund och på det viset har de gjort två överkast som lottats ut.

– Det ena finns i USA och det andra i Härnösand, säger Linnéa

De har även ställt ut sina alster, bland annat i samband med att Hemslöjden firade 100 år, på Liljevalchs med utställningen "Ser du löven för alla träd". Hemslöjdföreningar från hela landet deltog och 2000 löv kom in, som sedan auktionerades ut till förmån för VI-skogens plantering av träd i östra Afrika.

Varje säsong innan sommaruppehållet avslutar de med en resa, men var den går nästa gång är ännu inte bestämt.

Mer läsning

Annons