Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Gille, 90 år

/

Annons

90 år fyller i dag Vallonättlingen och numera Sollefteåbon Sven-Erik Gille.

Sven-Erik är ännu still going strong med hälsan i gott behåll både mentalt och fysiskt för att klara av det husägandet kräver.

Till Sollefteå sökte han sig 1999 från Sandviken efter hustruns bortgång för att få närhet till den skogsbrukande sonen i Resele och de båda döttrarna mera centralt. Annars stod vaggan i Luleå men flyttade med föräldrarna i 12-årsåldern till Göteborg där han växte upp i en arbetarfamilj.

Idrottsintresset fanns tidigt med löpning, skidåkning men framför allt orientering som specialitet. Efter några år på varvet Götaverken drog han norrut då skogen hägrade och efter en tid i Jämtland kom han så till Resele som skogsarbetare, där han träffade sin blivande fru Birgit.

Räkningskunnig och teknisk som han var blev nästa anhalt skogvaktareexamen vid Bispgårdens skogsskola 1953 och som kursetta handplockades han till SCA av dåvarande skogschefen Finn Knudsen. Efter en sejour som faktor i Rätan och anställning som förvaltareassistent i Kälarne blev det en helomvändning i yrkeslivet 1967. Han handplockades då till ett utmanande chefsjobb inom åkerinäringen som skogstransportchef i dåvarande Hofors Lastbilcentral med kontor i Sandviken. Utmaningen i Gävleborg bestod i att omorganisera ett stort transportåtagande inom rundvirkessektorn för dåvarande Kopparfors AB, som så småningom blev uppköpta av det Wallenbergägda Stora Kopparberg.

Med sin fallenhet för logistik, rationellt tänkande och förmåga att organisera kom nästa utmaning i branschen genom hans avgörande initiativ 1992 till bildandet av Skogsåkarna i Mellansverige AB . Även det gick bra och kom att utvecklas till det ledande skogstransportföretaget i landet med grupptransporter som specialitet . Sven-Erik höll i taktpinnen med fast hand även om många hinder skulle passeras på vägen och då framför allt i Dalarna.

Efter några år som ordförande i bolaget tackade han för sig och drog sig tillbaka men kom att åtaga sig konsultuppdrag i hela 20 år för såväl köpare som säljare av rundvirkestransporter i hela landet. Hans datakalkylmodeller vann stort gehör och som bevis på uppskattning för sina banbrytande insatser kring tekniska spörsmål för dom skogliga råvarutransporterna tilldelades han 1991, Svenska Skogsvårdsförbundets silverkvist.

Inom idrottens värld noteras som bäst två tredjeplaceringar i SM i fjällorientering i slutet på 50-talet. En krävande sport som passade Sven-Eriks sinneslag fint som handsken. Han är också känd för sina duktiga älghundar då älgjakt tillhört intressena liksom på ålderns höst släktforskning vilket bl.a medfört att påbrået som vallon blev känt ! Intresset för fjällivet består och den på 50-talet uppförda stugan i Funäsdalen är en viktig hörnpelare i tillvaron.

Dom 90 åren firas inom familjen, med släkt och dom närmaste vännerna dit undertecknad med stor behållning också räknas.

Hans Norlund Gävle

Mer läsning

Annons