Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena blir friherrinna

/
  • Lena Jonsson är en person som tänker positivt, blir lycklig när solen skiner och gärna åker till stugan i Matsdal, Vilhelmina.

Lena Jonsson tycker mycket om att vara ute och gå, men saknar sällskapet av en fyrbent vän under sina promenader. Snart kommer förmodligen trampet av små valpfötter att höras hemma i Billsta. Lena funderar nämligen på att skaffa hund.

Annons

Om katten Ragnar också längtar efter hundsällskap får väl vara osagt. Lena har haft hund tidigare och känner till vad som krävs av tid och uppmärksamhet när en valp kommer in i familjen. Eftersom hon valt att gå i pension snart, kommer tiden att finnas när hon nu blir "friherrinna".

– Jag har nog bara en sju-åtta arbetsdagar kvar, säger Lena, som är född och uppvuxen i Umeå men varit Örnsköldsviksbo sedan 1974.

De första yrkesåren arbetade hon som sjukvårdsbiträde vid operationsavdelningen, först vid Universitetssjukhuset i Umeå och därefter på Örnsköldsviks sjukhus. 1982 sadlade hon om och började arbeta som brevbärare. Hon har jobbat i såväl Domsjö som i Bredbyn. En del av sitt forna jobb inom vården har hon dock tagit med sig även till Posten, eftersom hon varit hälsoinspiratör där och gått kurser för att lära mer.

Vad gör en sådan?

– Man inspirerar andra till att äta rätt, röra på sig och få tillräckligt med sömn, svarar Lena som är mycket intresserad av hälsofrågor och då framförallt alternativa metoder till den traditionella vården.

Ledig tid tillbringas helst i fjällstugan som ligger i Matsdal, Vilhelmina. En stuga som funnits i Lenas familj sedan barnaåren.

Hur kopplar du av där?

– Med skidåkning, lite fiske och så åker vi skoter. Vi brukar vara där både sommar som vinter och har firat både jul och nyår där ibland.

Mer läsning

Annons