Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällen har lockat Ellen

/

Ellen Arebratt fyller 90 år, vilket firas hemma tillsammans med familjen. En familj som förutom barnen, nu även består av både barnbarn och barnbarnsbarn. Fyra generationer således.

Annons

Ellen, som även har det vackra tillnamnet Aurora, växte upp i ett jordbrukarhem i Bjurholm, Västerbotten. I barndomshemmet hade musiken en naturlig plats, pappan spelade orgel och många andra släktingar var även de musikaliska. Sång, musik och dans har även följt Ellen genom livet.

– Sveriges minsta kommun och den som är bäst på att lämna gåvor, konstaterar hon när uppväxtorten kommer på tal.

Tillsammans med maken Harry gick flytten till Härnösand år 1949, när han anställdes vid dåvarande Härnöverken. Paret, båda med rötter i Västerbotten, hade då även varit bosatta i Dalarna. Ellen arbetade på avdelning vid Vanföreanstalten fram tills dess den lades ner och överfördes till ortopeden i Sundsvall. Hon erbjöds att "flytta med" till grannstaden, men valde i stället att komplettera tidigare studier med bland annat latin och arbetade därefter som läkarsekreterare.

Båda makarna var uppvuxna i fjälltrakterna vilket även präglade deras fortsatta liv tillsammans. På fritiden har därför familjens ledigheter till största delen förlagts till vistelser i fjällen. Under vintern blev det mycket skidåkning.

Vad var det med fjällen som drog?

– Det var fjälluften som lockade. När vi inte längre åkte skidor promenerade vi i stället, säger Ellen, som sedan två år tillbaka är änka.

Bland de platser där makarna Arebratt ofta tillbringade fritiden kan nämnas Vemdalen och Klövsjö samt Delsbo och vid Dellensjöarna.

Mer läsning

Annons