Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Sjödin värnar om bonden

Byn Jansjö i Backe är platsen där Erik Sjödin växte upp och den plats han älskar allra mest. Det är också där han firar sin födelsedag.

Annons

Erik Sjödin och hans maka bor numera utanför Enköping, men 90-årsdagen firas med fest i bystugan i Jansjö. En fest som är anordnad av byalaget. Erik Sjödin har alltid hållit den svenska bonden högt och under 30 år arbetade han i Västernorrland som husdjurskonsulent.

Han har gett ut ett tiotal böcker, bland annat fackböcker om får och getter, men också fyra poesiböcker. Hans politiska och internationella intresse märks i de tre prosaböckerna, varav den mest kända är debattboken ”Ett brev till min röda dotter” som är en uppgörelse med ungdomens marxism. I ungdomen deltog Erik Sjödin också intensivt i kampen mot nazismen. Han har även varit starkt engagerad i den kulturpolitiska debatten och deltog kraftfullt i kampen mot decentralisering av svensk turnéteater. Genom den kampen bröts Riksteaterns monopol.

Av sonen Lars-Olof får vi också veta att Erik Sjödin som husdjursexpert även har anlitats bland annat i Nepal (FAO), Egypten (Finida), Tunisien (SIDA) samt i Chile-Perugruppen som han startade och ledde under många år fram till i slutet av 1990-talet.

Erik Sjödin promoverades till agronomie hedersdoktor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala år 2000. Bland de utmärkelser han fått kan nämnas: Härnösands Kulturstipendium 1970, Landsbygdens Författarstipendium 1973, Ångermanlands Kulturstipendium 1977, Gastronomiska Akademiens Diplom 1983, Hushållningssällskapets Guldmedalj 1984, Ragnar Oldbergs Stipendium 1986, J.R. Sundströms Diplom för Kulturella Insatser 1987, Kungliga Skogs- och Vetenskapsakademins Guldjetong 1993 och Hedenvindplaketten 2001.

Mer läsning

Annons