Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En glad bonde

/
  • Under sommarhalvåret ska gräset vara grönt, friskt och närande för djuren, men vintern och framförallt julen den ska vara vit.

Friheten i jobbet och förmånen att få jobba med djur – är två goda anledningar till att Markus Karlsson i Bjällsta valt att bli jordbrukare.

Annons

För Markus, som själv är uppvuxen på ett jordbruk i Sidensjö, har det aldrig funnits några tveksamheter eller funderingar kring yrkesvalet. Han ville bli jordbrukare precis som sina föräldrar och har därmed en gedigen bakgrund och därtill utbildning på skola.

– Det var jordbruk jag tyckte var roligt när jag var liten och föräldrarna stöttade mig när jag köpte gården här, säger Markus, som när vi talas vid är fullt sysselsatt med utfodring av sina djur.

Djur har han gott om därhemma på Bjällsta gård, jordbruket som han köpte i juni 2008. Till sommaren kan han med andra ord fira fem år som sin "egen herre".

Hur många djur har du?

– Jag har 130 mjölkkor och så föder jag upp kvigor, jag har cirka 200.

Vintern är något av en uppladdningsperiod för en bonde, berättar Markus, som efter den intensiva vår- sommar- och höstsäsongen nu kan pusta ut lite – se tillbaka på året som gått och planera inför nästa.

Även om sommarsäsongen är hektisk och dygnets timmar knappt räcker till, tar han sig ändå tid att koppla av på fotbollsplanen tillsammans med spelarkompisarna i hemmaklubben Sidensjö IK. Fotboll har Markus sysslat med ända sedan barna- och ungdomsåren. Hans position på planen är som mittfältare.

– Det är just att få något annat att tänka på. En kontrast till vardagen även om det är full huggning därhemma. Det är skönt att åka iväg och träffa andra. Det är nyttigt också.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Som en glad bonde, säger Markus och gör skäl för detta genom att leverera ett gott skratt.

– Flera som är intresserade av jordbruk borde prova på, uppmanar han. Bönderna behövs!

Mer läsning

Annons