Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De finaste mötena sker ofta runt köksbordet"

/

Mötet med människor, bakning och att bevara Sollefteå sjukhus är något som Elisabeth Grafström, Kramfors, brinner för.
Den 15 juni fyller hon 60 år och bjuder på massor av kakor.

Annons

Elisabeth Grafström är född och uppvuxen i Enköping tillsammans med sju syskon. Ångermanlänning blev hon 1984 när hon flyttade till Kramfors.

Hon är utbildad barnskötare och förskollärare men sadlade om till diakon och 1998 prästvigdes hon. Sedan 1,5 år tillbaka är hon sjukhuspräst på Sollefteå sjukhus.

– Jag har alltid haft en stark tro på Gud och Jesus Kristus och tanken på att bli präst fanns redan i unga år men tänkte då att det inte skulle fungera.

Det bästa med ditt jobb som sjukhuspräst?

– Det är mötet med människor, ge stöd till de som har svårt på olika sätt, att få samtala omkring gudstron med mera, säger hon och fortsätter:

– De finaste mötena sker ofta runt köksbordet hemma hos någon.

Dessutom kämpar hon för att man ska behålla Sollefteå sjukhus som akutsjukhus. Genom sitt arbete som sjukhuspräst träffar hon många som känner en stor oro inför framtiden.

– Jag möter många som kämpar och tycker det är jobbigt att åka långt för att få vård. Närhet till vården är viktig inte minst för att kunna ha sina nära och kära hos sig. Det är en stor del i till frisknandet.

Men Elisabeth är optimistisk inför framtiden och hoppas och tror att politikerna är kloka och inser att modellen från Norrtälje, TioHundra, sammanhållen vård, är en bra idé för Västernorrland och Sollefteå. Elisabeth berättar vidare att det kommer att hållas en andakt för Sollefteå sjukhus på söndag i Stadsparken, något som hon ser fram emot.

– Vi vill vara en röst för de som själva inte kan ropa. Vi samlas till gudstjänst för att tillsammans ge uttryck för vår oro för nedstängningen av akutsjukhuset i sommar och för framtiden för Sollefteå akutsjukhus och ber för patienter, för arbetsro till personalen samt för att politikerna ska ta kloka och livgivande beslut.

Som person beskrivs Elisabeth som en glad, omtänksam och rättvis och i dag är det dags att fylla 60 år.

– Det känns nog bra. Nu är man tillräckligt gammal för att göra det man vill, åtminstone vill man gärna tro det.

Elisabeth försöker också ta tillvara på livet. Det gör hon genom att motionera och att försöka äta sund och närproducerad mat. Men hon har en viss svaghet för god choklad.

Hjärnan håller hon igång med korsord och sudoku och genom att läsa mycket. Kraft och energi hämtar hon från naturen, speciellt på sensommaren och hösten när det är dags för bärplockning.

I helgen tjuvstartade hon firandet när hennes syskon kom på besök.

– De har tänkt att jag ska springa Göteborgsvarvet nästa år. Anmälningsavgiften är betald så nu är det bara att börja träna.

– 2,1 mil är långt – men jag gillar utmaningar. Jag har faktiskt sprungit Höga kusten, kvartsmaran, elva gånger och jag bör nog springa den i år igen, känner jag nu.

I dag bjuder hon på hembakta kakor i massor, hon gillar nämligen att baka och när folk kommer på fika.

– Jag älskar kalas helt enkelt.

Elisabeth blir mycket glad om man kommer ihåg henne genom att ge till Läkare utan gränser.

Läs också: Nytt rum för andakt invigdes i Sollefteå sjukhus

■■ Fyller du år och vill att vi skriver om dig – fyll i det här formuläret .

Mer läsning

Annons