Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil håller formen med skidåkning

/
  • Idrott har alltid legat Bertil Nyholm i Sollefteå varmt om hjärtat och han har bland annat deltagit i fem gånger i Flyktingloppet. Numera åker han
  • Bertil Nyholm håller sig i god form med bland annat skidåkning.
  • Bertil Nyholm, Sollefteå fyller 85 år den 26 december

Han är i god form, Bertil Nyholm, som den 26 december fyller 85 år. Förutom att han sköter sin skogsfastighet i Helgum, spelar han curling och boule. Till detta kan läggas skidåkning.

Annons

– Numera är det bara 2,6 mil, säger han.

Idrott har alltid legat Bertil varmt om hjärtat och han har under åren åkt en hel del långlopp på skidor. 1962 var han med i Vasaloppet, fem gånger har han avverkat Flyktingloppet. Han har också deltagit i Örnloppet och bland annat tilldelats Skidlöparmärket i guld.

Vidare har han också tävlat i friidrott och det var i Salsåkers-Ullångers idrottsförening det en gång började.

– Det var i början av 1940-talet, jag var sprinter från 100– 400 meter, säger han.

Sedan blev det Sollefteå GIF, där han bland annat deltog i stadslöpningarna med framgång.

– Min sista tävling var när jag blev distriktsmästare för Medelpad på 200 meter. Sedan var det bara att lägga spikskorna på hyllan, säger Bertil.

Anledningen var arbetet som egen företagare inom trädgårdsnäringen.

Han föddes och växte upp i Holmstrand i Helgums socken. Han föräldrar var jordbrukare och Bertil fick hjälpa till hemma på gården. När han var fjorton år såg han en annons i tidningen där de sökte en springpojke i Sollefteå.

– Jag tog min cykel och cyklande ner för en intervju, en sträcka på fyra mil enkel väg, berättar han.

Bertil fick jobbet och förutom springpojksjobbet var det också trädgårdsarbete.

– Jag hade redan då bestämt att jag skulle bli trädgårdsmästare och min start blev hos Julius Janssons Handelsträdgård, där jag stannade i tre år, sedan kom lumpen.

Fyra års praktik inom olika odlingar, som till exempel blomsterodling och fruktodling, krävdes för att komma in på Trädgårdsskolan Han studerade först på Nordviks Lantbruksskola i två år och därefter på Ullångers Handelsträdgård under tre år. Han praktiserade sedan på Sollefteå stads planteringar under ett år, då han lärde sig sköta träd och buskar. Han läste också engelska och matte på Hermods.

1949 kom han så in på Trädgårdsskolan och året därpå gick han ut som trädgårdsmästare. Samma år gifte han sig med framlidna Anna Nyholm.

Efter avslutad skolgång övertog han Hågesta trädgårds- och blomsterhandel som han drev under arton år till dess att I 21 övertog marken. Bertil har ägt tre blomsterbutiker i Sollefteå. Samtidigt med Hågesta, drev han också blomsteraffären Darwin på Centrumplan i Sollefteå, för att 1964 flytta verksamheten till Storgatan då han öppnade Flora blomsterbutik, som han drev fram till 1980, då han överlät dem på barnen Birgit och Gösta.

– Sedan har jag varit en glad pensionär, säger Bertil.

Bertil åker gärna till värmen och en inplanerad resa längre fram går till Teneriffa.

– Jag vill inte ha några presenter, men de får gärna köpa en trisslott, säger Bertil.

Mer läsning

Annons