Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Sjödin

/

Annons

Författaren, kulturarbetaren och husdjursexperten Erik Sjödin somnade stilla in på Trögdshemmet utanför Enköping, lördagen den 4 april. Han blev 90 år gammal.

Hans sörjes närmast av makan Kerstin, barnen Anna-Karin, Lars-Olof, Anders-Petter, Maria, 12 barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Erik föddes i en barack, som tjänstgjorde som kapell, den 21 december 1918 i Malmberget på årets mörkaste dag, eller som han själv ville se det: ”dagen då ljuset återvänder”. Han blev redan i fem-sex-årsåldern föräldralös. Mamman dog i tbc och pappan drunknade. Erik växte upp med sin moster och morbror i Jansjö, i nordvästra Ångermanland. En by som han älskade och skildrade i en rad dikter.

Erik var intresserad av det mesta. Intresset för djur fick han genom mormor Anna. Han utbildade sig till agronom och arbetade som husdjurskonsulent i Västernorrlands län under åren 1955-1972. Som husdjursexpert arbetade han i biståndsprojekt i Nepal, Afghanistan, Tunisien, Egypten, Peru och Chile. Hans bok om ”får”, som brukar kallas ”fårbibeln” gavs 2007 ut i sin sjunde upplaga.

Erik Sjödin gav ut tolv böcker med allt från finstämd poesi till politiska kampböcker, reseskildringar och faktaböcker i husdjurskötsel.

Erik har belönats med en rad utmärkelser, kulturstipendier, författarstipendier, gastronomiska akademins diplom, hushållningssällskapets guldmedalj, Kungliga skogs- och vetenskapsakademins guldjetong. 2004 promoverades Erik Sjödin till agronomie hedersdoktor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Som ung kontrollassistent cyklade Erik runt i Uppland och kontrollerade mjölkens kvalitet på gårdarna. I byn Gåde fanns en vacker flicka, vid namn Kerstin, som han gifte sig med 1947. De fick fyra barn, tolv barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Erik Sjödin har alltid varit lite kontroversiell. Han har sagt och gjort det som har fallit honom in. Han tog tidigt studentexamen genom Hermods och läste franska, engelska, tyska, spanska och esperanto. Som 85 åring höll han ett tal om ”Linné” på esperanto, på en internationell konferens i Göteborg.

På 30-talet spred han antinazistisk litteratur under en 60 mila cykelresa genom Sverige, vilket ledde till några dagar i fängelse. För att bryta riksteaterns monopol var han med och startade Västernorrlands länsteater i Härnösand på 1960-talet. Han vägrade att fylla i alla statliga blanketter om ingen kunde motivera varför han skulle ödsla dyrbar tid för något som skulle hamna i en pärm. Erik var allergisk mot översitteri och maktmissbruk och skrev hundratals insändare, brev och upprop till politiker och beslutsfattare. En gång åkte han godsfinka med några baggar till Ungern för att se till att de mådde bra. Envishet, nyfikenhet, samt det smittande skrattet var tre starka karaktärsdrag.

Han var noga med sin hälsa, var ”frisksportare” i sin ungdom, gjorde gymnastik och promenerade in i det sista och han har älskat att dansa. När han fyllde 60 år uppmanade han sina gäster att stå på huvudet! De som lyckades fick ett diplom.

Många i Eriks släkt var rallare, nybyggare och ”nomader”. Erik älskade att resa, men aldrig som andra. I stället för att sova på dyra hotell, sov han på parkbänkar, under träd eller i sitt gamla slitna tält. För att komma till ett symposium i Madrid, mönstrade han en gång på en båt i Härnösand och fick skrapa rost ner till Spanien. Långt innan ”miljö” och ”klimat” blev på modet, samlade Erik på information och utövade påtryckning för en renare miljö.

 

Anders-Petter Sjödin

 

 

 

 

 

Annons