Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spexande, påhittig 70-åring som nyss börjat spela ukulele

/

En påhittig och spexande mamma med 14 barn och 41 barnbarn som gärna bjuder familjen på bullar och skratt fyller 70 år.

Annons

Ulla-Britt Toljamo är en mamma av stora mått. Hon har fostrat 14 barn, åtta tjejer och sex killar, och har nu hunnit få 41 barnbarn och även några barnbarnsbarn.

Ulla-Britt föddes i Lökom men växte upp i Föllinge i Jämtland. Hon var bara 15 år när hon flyttade därifrån. Giftermål blev det 1964 med mannen som hon träffat redan i tidiga år. Familjen bodde i Haninge, Stockholm men efter 20 år gick flyttlasset norrut.

– Jag fick tjata i många år innan vi flyttade tillbaka hem, till norrland

Ulla-Britt jobbade några år som affärsbiträde och lokalvårdare för att sedan stanna hemma med barnen. I början på nittiotalet satte hon sig på skolbänken och utbildade sig till undersköterska.

– Jag gick gymnasiet och tog studenten tillsammans med en av svärdöttrarna när jag fyllde 50.

De sista 20 åren innan pension jobbade hon inom äldrevården som undersköterska, både på Sundbrolund i Ullånger och inom hemtjänsten.

Ulla-Britt är ingen som sätter sig ner och tar det lugnt efter pensionen, hon har fler järn i elden än någonsin.

– Jag tycker om att sy, har flera projekt på gång. Bland annat syr jag väskor/kassar av gamla kaffepaket. Dessutom spelar jag ukulele. Det går inte så bra ännu men jag har ju precis börjat lära mig.

Men det är inte allt. Hon bakar, bowlar, åker skidor när vädret tillåter, åker på musikcafé, sår och planterar i trädgården, bakar tunnbröd. Ja ni hör, hon har tusen saker på gång.

– Jag bjuder gärna mina barn och barnbarn på nybakade bullar och skratt när jag inte virkar babyfiltar till de nyfödda i familjen, ett ständigt pågående uppdrag. Dessutom är jag barnvakt till barnbarnen när det behövs.

Att beskriva sig själv är aldrig lätt, men Ulla-Britt är inte svarslös. Hon är påhittig, gillar att hitta på spex och överraska. Att sitta sysslolös är inget för henne, hon vill alltid ha något i händerna.

– Jag är nog lite modig också, åkte till exempel utomlands utan några engelskakunskaper bara för att ingenting är omöjligt.

En drömsemester för Ulla-Britt är att åka till varmare breddgrader. Vart spelar mindre roll, helst tillsammans med familjen.

– Det får inte vara för varmt men det är så skönt att bara få koppla av allt.

Födelsedagen firas med glatt humör och hopp om vackert väder på Kinavallen med familj, släkt och vänner. Det blir närmare hundra personer som sluter upp och det kommer att spelas lite spel som boule och kubb.

– Jag har sådan tur att jag har släktingar som kan det här med mat och tårtor så att jag inte behöver fixa sådant, säger Ulla-Britt Toljamo

Mer läsning

Annons