Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma siktar på OS

/
  • Närmast för Emma Johansson ligger VM i Italien där hon har goda chanser att få ett bra resultat. Det långsiktiga målet handlar om OS i Rio 2016:
  • Emma Johansson tävlar för Härnösands Cykelklubb i SM, här efter årets SM i Åstorp.

För fem år sedan skrällde cyklisten Emma Johansson när hon tog hem en silvermedalj under OS i Peking. I dag rankas hon som världens bästa i sin gren. Många håller nu tummarna inför VM-loppet i Toscana i slutet av september.

Annons

Sollefteåfödda Emma representerar Härnösands cykelklubb och Sverige i VM och är professionell i det australiska laget Orica Green som är hennes arbetsgivare.

Men nu är bara ett par veckor kvar innan det är dags för Emma Johansson att sätta sig på cykeln och köra 140 kilometer i toscansk miljö. Målet är att vinna, och chansen för att det ska ske är god, mycket god dessutom. Efter årets många topplaceringar rankas Emma som världens bästa damcyklist.

– Det är ingenting jag går och tänker på. Marianne Vos som är rankad som nummer två är väldigt duktig. Egentligen betraktar jag nog henne som världens bästa. Min styrka är att jag är jämn och tål att tävla mycket. Även om jag har en dålig dag är jag med där uppe och tar poäng.

Trots den ödmjuka inställningen är Emma Johansson en stenhård fighter när det väl gäller. Ända sedan hon var i tioårsåldern har cykling varit hennes främsta intresse. Samtidigt erkänner hon att det som började som en lek och en dröm om att bli professionell enbart blivit verklighet genom riktigt hårt arbete.

– Hade jag vetat vad skulle innebära att uppnå det tror jag inte att jag hade drömt om det på samma sätt, säger hon och skrattar.

Träningspassen ligger normalt på mellan en och sju timmar. Emma förklarar att miljön är viktig, och att hon aldrig skulle kunna bosätta sig i en större stad. Det är också en av anledningarna till att hon och maken, tillika tränaren, Martin Vestby bosatt sig i Vestskogen, cirka tio mil söder om Oslo.

– Det ligger vid kusten och vi bor faktiskt ute på en ö. Det är jättefint att cykla här, säger Emma med den typiskt sjungande melodi som det norska språket har.

– Jag har ändå bott här i fem år så det är svårt att inte bli påverkad, förklarar hon.

Att fylla 30 är inget som berör Emma på annat sätt än att hon blir påmind om att det finns mer i livet hon vill göra. Som att få barn och bilda familj.

– Men först vill jag känna att jag är färdig med det här. Att kombinera de två sakerna, idrott och barn, är svårt. Särskilt med tanke på de över 200 resdagarna som jag har om året. Men den dagen jag lägger av med cykel ska jag bli en riktig bullmamma.

Än så länge är det dock sporten som gäller till hundra procent. Det långsiktiga målet är OS i Rio om tre år. Då hoppas Emma att hon kommer att göra om sin bedrift från spelen 2008 i Peking när hon trampade hem en silvermedalj, och ännu bättre om hon kommer hem med en medalj i guld. Men först ut är som sagt VM-loppet i Italien och Emma tror att det kommer att bli en spännande tävling.

– Det är en jättehård bana som passar mig. Jag hoppas att jag vinner. Det hade varit tufft med en världsmästartröja.

LENA WREEDE/TT

Mer läsning

Annons