Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma och Bertil firar samma dag

/
  • Förra året fick Emma Blom den bästa present hon kunde tänka sig, nämligen sonen Bertil, som då föddes på hennes 31-årsdag.
  • I dag är det dubbelt firande hemma hos familjen Blom, då både mamma Emma och sonen Bertil, fyller år.
  • Bertil är enligt mamma Emma Blom ett förnöjsamt barn, som allra helst vill ha hemmagjord mat och han älskar att vara utomhus.

Nu är det fest hemma hos familjen Blom i Härnösand och då är det inte bara nyårsafton som firas. För exakt ett år sedan, på just nyårsafton, kom nämligen en liten krabat till världen som då lyckades pricka in sin mammas födelsedag.

Annons

– Men han var beräknad till den 26 december, dagen efter storebror Tages födelsedag, säger Emma, som i dag fyller 32 år.

Alla, utom storbror Harry, är födda i december, pappa Pär den sjuttonde, medan sonen Harry är född den elfte augusti. Bertil föddes mitt på dagen och det var Emmas bästa vän Monika Jonsson, som förlöste henne på Sundsvalls BB. Bertil vägde 4038 gram och var 54,5 cm och heter också Bo efter farfar och Hans efter morfar.

– Harry sa en dag att det skulle vara fint om han fick heta Bertil, men då hade jag och Pär redan bestämt oss för namnet, säger hon.

Själv var hon det sista barnet som föddes på Härnösands BB, 1980.

– Jag hade nummer 349 på bandet jag fick om handleden, säger hon.

Vi träffas hemma i familjens bostad, någon dag innan lucia, julgranen är klädd och julklapparna ligger redan prydligt under julgranen. Det är Bertils första jul och julgranskulorna är speciellt lockande, men också skålen med apelsinerna på bordet, som man både kan äta och leka med.

Just nu är Emma både mammaledig och jobbar som frilansande teckenspråkstolk.

När bestämde du dig för att bli tolk?

– Det var nog redan när jag växte upp, min kompis föräldrar var döva, då bestämde jag mig för yrket.

Emma har också utbildat sig till förskollärare och lärare med inriktning mot de tidiga åldrarna, och blev klar med studierna i januari i år. Hur arbetssituationen kommer att se ut när hon ska börja jobba på allvar igen får tiden utvisa.

Bertil är enligt Emma ett förnöjsamt barn, som allra helst vill ha hemmagjord mat och han älskar att vara utomhus.

– Han vill absolut inte gå in, då blir det vilda protester, säger Emma.

Emma själv är en kreativ person som alltid vill ha något att göra, det ska hända någonting hela tiden, då trivs hon som bäst. Hon gillar att röra på sig, tränar löpning, åker skidor och slalom har hon åkt sedan hon var tre år, då hon ofta var med sin pappa på Vårdkasen, där han arbetade ideellt och bland annat körde pistmaskinen på Vårdkasen.

Dagarna innan jul var familjen och Emmas föräldrar till Björnrike och då fick Bertil åka pulka, men kanske redan nästa år får han prova på att åka skidor. Familjen gillar också att vara ute och vandra, Slåtterdalsskrevan, Vårdkasen och Smitingen är några utflyktsmål och naturligtvis är då alla barnen med, men än så länge får Bertil sitta i bärkonten.

Pappa Pelle, som fyllt 33 år och sonen Tage, som fyllt 6 år, slog ihop sina födelsedagar och firade redan den 16 december. I dag är det mamma Emmas och lille Bertils tur att blir firad, först på dagen tillsammans med släkt och vänner och senare på kvällen med familjen.

Mer läsning

Annons