Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elly vill väcka och stilla sin nyfikenhet

/
  • I den välskötta trädgården finns både äpplen och bärbuskar, ett litet potatisland skymtar och praktmalvorna lyser upp i landet. Trädgården är en källa till glädje och avkoppling för Elly Gunnarsson som alltid siktar framåt och har

Större delen av sitt liv har Elly Gunnarsson ägnat åt vården – som sjuksköterska och vårdlärare men även som forskare. Hon har varit politiskt och numera även kyrkligt engagerad. Som rekreation blir det fjällvandring men även turer på närmare håll.

Annons

Trädgården bjuder också på skön avkoppling, likväl som studiegruppen hon deltar i. En grupp med anknytning till Örnsköldsviks Medicinhistoriska förening.

– Det gäller som pensionär att hitta på sysselsättningar. Att inte stanna upp, säger Elly Gunnarsson, som sannerligen lever som hon lär.

Lite smått hemlighetsfullt avslöjas dessutom att hon "har två projekt på gång". Sjuttio år fyllda var Elly Gunnarsson fortfarande aktiv som forskare vid Umeå universitet. Hon har skrivit om pensionerad sjukvårdspersonal och deras upplevelser från 1950-talets sjukvård, hjälpt studenter med examensarbeten och gjort ett projekt om kvinnliga fältskärer. För några år sedan skrev hon dessutom boken I Herodes skugga – en historisk roman.

– Utgångspunkten kommer från en bibelberättelse om en kvinna och hennes möte med den tidens läkare, men även med Jesus.

Elly är forskare – men även varmt troende och kyrkligt engagerad. Två ting som kan förefalla oförenliga. Men är det så?

– Utvecklingsläran är vetenskap, men samtidigt är det inte det. Att få vetskap om ursprunget kan man bekräfta eller förkasta och det finns en stor spännvidd i vetenskapen, säger Elly Gunnarsson med tillägget:

– Det finns en annan dimension med den kristna tron och upplevelsen av Gud. Där har kyrkan varit mycket viktig genom århundraden.

Inte ett århundrade – men däremot 80 år är det sedan Elly såg dagens ljus för första gången. Rötterna finns i Åsele där hon växte upp tillsammans med fyra bröder.

Det första jobbet bestod i skogsplantering, därefter blev det som vårdbiträde vid sjukstugan i Åsele. Efter vidareutbildning har hon arbetat som operationssjuksköterska, vårdlärare, skolledare och en tjänst som rektor i Örnsköldsvik. Till detta kan även läggas en filosofie doktorsgrad vid Institutionen för sociologi vid Umeå universitet.

Hur firas födelsedagen?

– Firandet sker i tre etapper. Först var det släktfest på Veckefjärden i juni. Sedan har jag besökt i Trondheim och Nidarosdomen. En fantastisk kyrka. Besöket och orgelkonserten var en fin upplevelse. Själva födelsedagen firar jag i Åsele och vandrar där efter min barndoms stigar, på tallheden vid Ångermanälven. Mycket har förändrats där, men tallheden – den är sig lik!

Har du något minne som etsat sig fast från barndomen?

– Jag har många, men mitt första är att jag vaknar och det är helt tyst. Jag ropar och ingen är hemma. Så lyser en enorm sol över grusplanen. Jag gick med bara fötter över gruset som kittlade. Och så fanns mamma där, säger Elly med ett leende.

Mer läsning

Annons