Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmer om att skapa sitt eget varumärke

/
  • Under några korta semesterdagar hemma i Husum passade Malin Berglund på att prata med lokala företag för att producera hennes egendesignade klädhängare
  • Hon har svårt att koppla av, Malin Berglund, men hemma i Kasaåsen hos mamma och pappa finns lugnet och möjligheten att bara vara.
  • Golvlampan
  • Klädhängaren

Trehundra sökte till anrika Beckmans Designhögskola. Tolv kom in och Malin Bergman från Kasaåsen i Husum var en av dem. Nu är skolan avklarad och det nya livet som formgivare och produktutvecklare har börjat.

Annons

Redan under tredje året på utbildningen kunde man hitta hennes bricka "Elvira" på Designtorget och förståsigpåarna spår att den kommer att bli en klassiker. Malin har dessutom valt att producera den i sin hemstad Örnsköldsvik.

Det är en ganska krokig väg som har lett Malin Berglund till den punkt hon befinner sig i dag. Kreativ har hon alltid varit och i unga år var det dansare eller personlig tränare hon ville bli.

Efter gymnasiet började hon med lite av varje, bland annat inom handel. Efter några mellanlandningar som bland annat dekoratör på Indiska, exponeringsansvarig på Bikbok och en halvt genomförd utbildning till brandman på Sandö, landade hon i att det var inredning och design hon ville syssla med.

– Jag är så stolt över att jag inte gav upp. Jag var övertygad om att jag inte skulle komma in på en designskola för jag kan ju inte rita.

Efter att ha fått ett extrajobb på Nybergs inredningsavdelning, kände Malin att det verkligen var det här hon ville göra. Hon bestämde sig för att sluta se alla hinder och istället satsa allt på att förverkliga sin dröm.

Valet föll på Hällefors Folkhögskola med kursen inredningsarkitektur och design, en förberedande utbildning för att sedan kunna söka till designhögskolorna. Under senare delen av det året fick Malin möjlighet att göra arbetsprover till flera utbildningar.

– Jag sökte till Beckmans Designhögskola och fyra andra utbildningar och kom in på alla utom på Konstfack. Så här i efterhand var det lika bra. Konstfack är en jättestor skola med mycket mer inriktning mot konst och jag tror inte att det hade passat mig.

Beckmans var Malins första val, där samarbetar man med företag redan på skolan. Tre år har gått fort, med många spännande projekt tillsammans med bland andra Svenskt Tenn, DesignTorget, Ikea, GrandPa och Skultuna Messingsbruk.

Har du några designförebilder?

– Jag har egentligen inga direkta förebilder, är väldigt öppen för alla typer av intryck och människor. Det finns några designstudios som jag verkligen gillar. Note designstudio, Muuto (danskt), Hay och den svenska studion Claesson Koivisto Rune.

– Lekfull, tydlig och enkel design är vad de har och det är ofta så jag själv vill ha det.

Vilka är dina drömmar inför framtiden?

– Närmsta tiden är målet att kunna leva på min design och på det jag gör. Att kunna ta frilansuppdrag, både med produktformgivning och inredning.

– Allt har gått så sjukt bra, jag och en tidigare klasskamrat har fått praktikplats på en av världens största arkitektkontor, Snøhetta. På examensdagen blev jag uppringd av Svenssons Möbler i Lammhult. De hade hittat mig och min portfolio via internet. De erbjöd mig att frilansa för dem. Det innebär att jag inreder för privatpersoner, eller privathem, för Svenssons räkning. Jag tackade ju så klart ja.

Malin startade sitt egna företag redan andra året i skolan och fick blodad tand när hon fick brickan "Elvira" antagen på Designtorget. Den har hon valt att tillverka lokalt i Örnsköldsvik. Sanco, Strandbergs Måleri, Ågrens Tryckeri och Flora Dagligverksamhet är alla inblandad i processen.

Har du något nytt på gång efter brickan "Elvira"?

– Jaa, det har jag. Jag är på väg till Sanco just i dag för att tala med dem om tillverkning av klädhängaren "Ripple". Inspirationen till den kommer från vattnet, när man kastar smörgås och det blir ringar på vattnet.

– Jag har haft dem på bild och fått ganska många beställningar. Nu tänkte jag att det är dags att göra något åt dem.

– Som examensprojekt tog jag i samarbete med Zero Lighting fram en lampserie som heter Okta. Jag hoppas att de gillar lamporna så mycket att de kan tänka sig att ta in dem i sitt sortiment

Under utbildningstiden har hon designat ytterligare produkter som så småningom kanske kommer att tillverkas. Målet är att fortsätta hitta tillverkare lokalt i Örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons