Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tauno Jokimäki, till minne

/

Annons

Tauno Jokimäki, Örnsköldsvik, har avlidit, 91 år.

Närmast anhöriga är barnen Markku, Matti, Risto och Ritva med familjer.

---

Pappa föddes 1921 i Sievi, Finland. Uppväxten präglades av hårt arbete och redan som 11-åring arbetade han som hjälpkonduktör på ett bussbolag och 16 år gammal blev han så jungman på ett tyskt trä- och massafartyg.

Strax innan andra världskrigets utbrott blev han av den tyske kaptenen hemskickad tillbaka till Finland, där han tog värvning i finska armén. Efter några månaders utbildning bröt vinterkriget ut och han förflyttades till fronten. Efter kriget fortsatte militärtjänsten med uppbyggnad av den finska försvarsmakten. Ett år senare bröt fortsättningskriget ut och under hösten 1941 blev pappa träffad av fientlig eld. Det innebar ett halvårs rehabilitering för att därefter skickas tillbaka till fronten. Så följde ett tvåårigt ställningskrig och han blev efter denna period tillfångatagen av ryssarna och hamnade i fångläger i den så kallade Gulagarkipelagen. Freden kom i november 1944, då han blev utväxlad som krigsfånge.

Efter kriget var det så dags att börja tänka på utbildning och framtiden. Han träffade vår mamma Elsa och de gifte sig 1949 i Kemi. Pappa utbildades till svarvare och kom 1957 till Örnsköldsvik och Hägglund & Söner, där han stannade fram till sin pension.

Under sin tid i Sverige har han engagerat sig med att söka rätt på både svenska och finska krigsveteraner, för att hjälpa dem med ekonomiskt stöd från finska staten. För det arbetet hedrades pappa med den finska Lejonorden.

Pappa var också med att bilda Örnsköldsviks Finska förening och har även jobbat som frilansskribent i många tidningar. Under åren 1978-1991 var han skribent för finska spalten i Örnsköldsviks Allehanda.

Hans konstnärliga ådra kom tydligt fram i dikter, noveller och målningar. Han ägnade sig också mycket åt motion, framförallt skidåkning. Pappa har han alltid stöttat oss i alla möjliga aktiviteter som vi ägnade oss åt i vår ungdom.

De senaste tre åren har pappa bott på Björkhem, Gideå. Där har han trivts bra och fått mycket god omvårdnad.

BARNEN

Mer läsning

Annons