Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvar Berglund, till minne

/

Annons

Halvar Berglund, Sollefteå, avled den 12 december i en ålder av 89 år.

Närmast anhöriga är hustrun Anna-Greta samt döttrarna Gisela och Lena med familjer.

---

Halvars far kom från Stensele till den lilla byn Rönnliden mellan Arvidsjaur och Malå. På en gård såg han en ung och duktig flicka som senare kom att bli hans hustru. De byggde en liten gård med en ladugård. Makarna fick tio barn och alla fick de tidigt lära sig arbeta. Gården var självförsörjande på alla områden. Man odlade potatis och grönsaker, av mjölken gjordes grädde, smör och ost. Ullen tovades till filt och av garnet gjordes bland annat vantar och strumpor. Byxor syddes av vadmal och av tyg i ylle och bomull gjordes bussaronger som tålde både regn och snö.

Anledningen till att jag går in på hur livet såg ut på en gård i början av 1900-talet är att Halvar själv berättade om det vid mitt senaste besök. Han funderade mycket på hur svårt det kunde vara i stora familjer med små utrymmen och liten inkomst. Det var också långt till affär och post.  

Halvar insåg i tonåren att bonde skulle han inte bli. Han läste realexamen via korrespondensstudier, en ettårig förberedande kurs och studerade sedan vidare till ingenjör på Tekniska gymnasiet i Härnösand. Under sommarloven deltog han i byggandet av Sandöbron och fick senare anställning vid Skanska, där han arbetade med byggande av vattenkraftverk, broar och dammar fram till sin pensionering.

År 1954 träffade han sin fru Anna-Greta i samband med kraftverksbygget i Finnforsfallet. De flyttade till Sollefteå 1962. Han pendlade till arbeten både inom Sverige och utomlands exempelvis Kenya, Sri Lanka och Tunisien. I familjen fanns nu också döttrarna Gisela och Lena. Fritiden ägnade Halvar, förutom familjen, gärna till fiske, samt att plocka hjortron och svamp vid stugan i Jämtlandsfjällen. Han fann också stort nöje i att lösa korsord.  

En ansvarsfull, omtyckt och jovialisk chef, vän och kollega har gått ur tiden. Saknaden är stor för de närmaste.

Brorsdottern ROSA LÖFMARK KARLSSON, Umeå

Mer läsning

Annons