Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det konstiga djuret var en sköldpadda

/
  • Hans med sitt kära husdjur, sköldpaddan Kalle, som förmodligen är jämnårig med honom själv.
  • Hans Nordin och hans sköldpadda Kalle, har varit oskiljaktiga, sedan han för 73 år sedan, då sju år, hittade honom hemma på tomten i Härnösand.
  • Hans Nordin har varit en duktig backhoppare och deltog 1952 i Olympiska vinterspelen i Norge, 1952, där han kom på en elfte plats.

När Hans Nordin var sju år hittade han ett djur på tomten hemma i Härnösand. Han hade tidigare aldrig sett något liknande.
– Det låg ett båtvrak på tomten där vi ungar ofta lekte och intill det under en hallonbuske hittade jag honom, berättar Hans.

Annons

Hans sprang hem och hämtade en margarinlåda i trä som han skulle förvaras djuret i och med hjälp av en pinne lyckade han peta i honom i lådan.

– Jag visste ju inte då vad det var, så vi vågade inte ta i honom, men skomakare Tage Nylund visste och berättade att det var en sköldpadda, säger Hans och skrattar

Den hade förmodligen smitit från en tomt på Hälletorp, där en sjöman bodde. Han hade flera sköldpaddor hemma hos sig.

– Jag fick också en till av honom, men då fick jag först skaffa en kaninunge som betalning, säger han. Men den sköldpaddan dog så småningom.

Nu har det gått inte mindre än 73 år sedan händelsen och under alla dessa år har Kalle, som sköldpaddan fick heta, bott hos familjen Nordin, först hemma hos hans föräldrar och sedan hos Hans och hans maka Hjördis.

– Den heter Kalle fast det är egentligen en tjej, säger Hans med skratt.

Vi träffas i Nässland, Älandsbro, någon mil norr om Härnösand. Här har Hans och hans fru Hjördis bott sedan 1975, då de tog över hennes föräldrahem. Huset ligger inte långt från E4 och från köket har de fin utsikt över nejden och Kragomsviken. Framför diskbänken mumsar Kalle som bäst på ett salladsblad. Kalle har legat ide under vintern och har nu fått komma ut ur sin skrubb på övervåningen.

– Jag brukar ordna med lite vadd och så där han får ligga över vintern, säger Hjördis.

Framemot februari, mars brukar det börja prassla i skrubben och då är det dags för Kalle att komma ut. När det blir lite varmare utomhus får han också komma ut i naturen. Hans har gjort en specialbur så han inte kommer bort. Hans favoritföda då är maskrosor.

– Han brukar bli alldeles gul runt truten, säger Hjördis.

Annars är det mest sallad, men också frukt och vindruvor är populärt. Hur gammal Kalle egentligen är har de ingen aning om, den kanske till och med är äldre än Hans som har fyllt 80 år.

Makarna har tidigare bott många år i Timrå och Hans har jobbat som elektriker bland annat på Östrands massafabrik.

I sin ungdom var Hans en duktig backhoppare, blev svensk juniormästare och deltog i olympiska vinterspelen i Norge och Holmenkollen 1952, då han kom på en elfte plats.

– Jag minns att kung Haakon pratade till folket och sedan var det jag som var startman för hela olympiaden, det var en speciell känsla.

Hemma satt föräldrar och blivande frun Hjördis och lyssnade på radion.

– De sa att jag gjorde ett roligt hopp och då funderade pappa vad jag då hade hittat på, men roligt på norska betyder ju lugnt.

Intresset för backhoppning började med att han tjuvlånade brorsans skidor och de åkte i Polstjärnebacken på Hälletorp, vilket alltså ledde till en plats i de olympiska spelen.

Mer läsning

Annons