Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det går inte att hålla på att pjåska sig"

/

Som krönikör och bokrecensent har Linda Skugge rört upp fler känslor än de flesta av sina kollegor. Men numera har hon slutat skriva tyckartexter.

Annons

- Det hör ungdomen till. Det finns så mycket annat jag kan skriva om, säger hon.

Linda Skugge säger själv att hon är en arbetsnarkoman på avvänjning - vilket går sådär. Sedan något år tillbaka driver hon en eventbyrå och har två anställda. Dessutom skriver hon kokböcker och romaner, är krönikör i Ica-Kuriren med mera.

Men fortfarande förknippas hon för många med Expressen som hon skrev krönikor för i 15 år, 1993-2008. De texterna handlade i stort sett om henne själv, vännerna och musiken de lyssnade på var hon alltid ärlig och rakt på sak. Vassast var pennan när hon gick åt självgoda gubbar, präktiga tanter, översittare och besserwissrar. Bland jämnåriga var igenkänningsfaktorn hög. Samtidigt fanns det läsare som kände sig trampade på tårna och ville ge igen.

Numera skriver hon inte längre några "tyckartexter", och förklaringen är att hon blivit för gammal. Däremot saknar hon jobbet som bokkritiker, och säger att det är synd att hon inte får recensera mer.

Men den viktigaste uppgiften är ändå det egna författandet. Nyligen kom hennes fjärde roman ut, 1989, som hon skrivit med sin syster Sigrid Tollgård. Boken är den första i en trilogi, och beskrivs av förlaget som en blandning mellan en relations- och spänningsroman. Enligt Linda handlar den om allt som kunde ha blivit, när livet inte blev som man hade tänkt sig.

Att skriva böcker innebär ju även att man får kritik. Hur upplever du det?

- Jag tycker att man måste vara ödmjuk och tacksam om någon väljer att läsa ens bok och sedan skriva om den. Det går inte att hålla på att pjåska sig angående recensioner.

Mer läsning

Annons