Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byter kylan mot regnskogens hetta

/
  • Snart återvänder paret da Rocha till Borneo där de jobbar, men i oktober 2015 planerar de att åter dyka upp i Ångermanland
  • Elisabet tillsammans med några av sina kollegor på skördefest.
  • På Borneo finns det härliga stränder.
  • Elisabet jobbar som mentor i ett nationellt projekt vars syfte är att förbättra lärarnas kunskaper i engelska men även klassrumsmetodiken och undervisningsmateria. Här ser vi några av barnen i hennes klass.

Den 3 januari byter Elisabet och Francisco da Rocha kylan i Bollsta mot den tryckande och fuktiga hettan i Borneos regnskogar, då är det dags att återvända efter att ha firat jul i Sverige med familjen.

Annons

– Just nu njuter vi av gran, ljus och snön plus att ha de vuxna barnen hos oss efter att inte firat jul hemma på tio år.

Midsommarafton 2011 flyttade paret da Rocha till Malaysia, världens tredje största ö och där tänker de stanna till oktober 2015.

Elisabet jobbar som mentor i ett nationellt projekt vars syfte är att förbättra lärarnas kunskaper i engelska men även klassrumsmetodiken och undervisningsmaterial. Maken Francisco jobbar som språkkonsulent.

– I vår provins Sarawak pratas den 26 språk, eftersom grupperna levt så isolerat. Det är de berömda före detta "headhunters" jag jobbar med, men det var länge sen de höll på med sånt. Inte sen 1945 vad vi vet. Numera är de flesta kristna och tiderna har förändras. Många har numera tillgång till mobiltelefon, förklarar Elisabet.

Detta är inte första gången de beger sig utomlands för att jobba. 1988-1990 åkte de till Maputo i Moçambique under inbördeskriget. 2004 var det dags att återvända till Moçambique men denna gång till Pemba som volontärer. 2008-2011 jobbade de vid ett universitet i Libyen, varifrån de fick evakueras på grund av krig.

– Vi är nyfikna av oss, älskar människor och har fortfarande aptit på livet. Man lär sig så mycket genom att arbeta utomlands.

Elisabet är född och uppvuxen i England med en svensk mamma och en engelsk pappa. Hon har alltid varit nyfiken på Sverige och då speciellt på vintern. 1979 kontrakterades hon till Sverige som lärare under ett år, men hon blev kvar i tre år. 1982 flyttade hon till Kramfors med sin portugisiske man Francisco som fick jobb på Sandöskolan, året därpå fick även Elisabet anställning där som språklärare. Barnen Max och Nina är födda i Sollefteå och Ådalen är deras bas då de inte studerar.

I Borneo bor de i Limbang med regnskogen runt omkring. Eftersom Malaysia är multikulturellt så finns det både kinesiska tempel, kyrkor och moskéer i närheten. Bara en bit därifrån ligger pyttelandet Brunei.

– I Sarawak finns allt; vilda djur, storslagen natur, underbar snorkling i korallreven, tomma stränder, varma källor... Samtidigt är livet på Borneo fortfarande billigt. Man känner verkligen hur Asien är på frammarsch. I Bollsta är det tyvärr mycket som avvecklats medan Malaysia är ett utvecklingsland. I oktober 2015 dyker vi upp i Ångermanland igen om allt går enligt planerna, avslutar Elisabet.

Paret har jobbat med SFI i Kramfors de senaste veckorna och stortrivs med det multikuturella.

Mer läsning

Annons