Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo G älskar att berätta

/
  • Bo G Hall är emellanåt guide på Ådalen III. När båten passerar Sannasundet kan det hända att den avger signal som tack.

Det är drygt en månad sedan Bo G Hall firade sin 75-årsdag. Än är han kvar vid sommarbostaden på Källsand och ser den glesa båttrafiken i Sannasundet. Få kan som han föreställa sig hur Ångermanälven en gång sjöd av liv under ångbåtarnas och sågverkens tid i Ådalen.

Annons

Skriftställaren och historikern Bo G Hall älskar att berätta och ger gärna historiska föredrag. Han är född och uppvuxen i Gävle. Hans äldre bror följde pappans spår och utbildade sig inom kemi men Bo satsade på handelspolitik och internationell rätt. Han var verksam inom UD och Kommerskollegium fram till pensionen och kände ofta de historiska vingslagen när han cyklade till jobbet på Riddarholmen.

– Verket har ett arv från Axel Oxenstierna och drottning Kristinas tid. En hel rad myndigheter har sitt embryo i Kommerskollegium och det brukar därför kallas för det svenska urverket, skrattar Bo G Hall.

Studentspex, ordvitsar och limerickar ligger nära till för honom men det var inom betydligt mer formella former som han arbetade. Det handlade till att börja med om bilaterala handelsförbindelser och senare harmonisering inför inträdet i EU. Bo G Hall är utvecklingsoptimist och tror på handelsrelationer som ett sätt att undvika krig. Om detta undervisade han också på Försvarshögskolan och han blev ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Efter pensionen satsade Bo G Hall på en doktorsexamen. Avhandlingen gällde biografi som historisk vetenskap med den konservative brukspatronen Christian Lundeberg som exempel. Denne var statsminister under den oroliga tid då Norge bröt unionsbanden med Sverige 1905.

Det är ändå Ådalens historia som har fängslat Bo G Hall mest. Han har skrivit i lokaltidningarna och gett ut flera böcker, särskilt om ångbåtstrafiken.

– Fram till mitten av artonhundratalet då ångsågarna kom var Ådalen en lantlig idyll med enstaka järnbruk. Industrialismen och inflyttningen bidrog till utveckling men skapade också konflikter. Det stora skådespelet "Hungermarschen" som framfördes på kajen i Nyland 1981 öppnade ögonen på mig. Det handlade om händelserna 1917, då bönder ansågs hamstra säd och potatis medan arbetare svalt.

Bo G Hall gav ut sin första bok, "Ångbåtarnas Ådalen", 1983. Han har velat göra kopplingar till skönlitteraturen och frågade en av sina favoritförfattare, Birger Norman, vad han tyckte om det. Efter fyra dagar fick han det uppmuntrande svaret "du skriver ju bra".

Litteraturen har också fått en allt större plats i Bo G Halls liv. Han skriver ett trettiotal recensioner av historiska texter årligen och är numera ordförande i DELS, "De litterära sällskapens samarbetsnämnd".

– Det finns många entusiaster bakom våra stora författare inte minst i Västernorrland. Sällskapen har blivit en riktig folkrörelse och inom DELS ordnar vi förutom ett digert program under Bok- o Biblioteksmässan många möjligheter för "sällskapsliv" både till lands och till sjöss, berättar Bo G Hall.

Mer läsning

Annons