Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger glömmer aldrigslutspelet mot AIK 1942

/

Hockeyintresserade Birger Könberg var med när IFK Nyland gick till SM-slutspel mot AIK 1942. Hela sitt yrkesliv jobbade han som skohandlare. Den 27 april fyller han 90 år.

Annons

Birger Könberg är född och uppvuxen i Nyland. Sitt första jobb hade han som fjortonåring, som bankkontorist på Sundsvallsbanken i Nyland. Senare började han istället arbeta på AB Bröderna Wedins skor, som hade huvudkontor i Nyland samt ett tjugotal butiker runt om i Norrland. Hans arbetsuppgifter där var kontroll av butiker, lager och inköp. Detta innebar att han fick göra många resor runt till butiker i andra städer.

Birger var med i Skohandlarförbundet och besökte årligen skomässorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Där fick han många personliga kontakter med kollegor, som han höll även efter att han slutat som skohandlare. Birger var också med i Köpmannaföreningen, som bland annat anordnade skyltsöndag i Kramfors varje jul. Då ordnade de en show på taket till Hotell Kramm, där bland annat artister som Lasse Lönndahl och Trio me’ Bumba uppträdde.

På fritiden var Birger under flera år aktiv inom hockeylaget IFK Nyland. Han var bland annat ordförande för klubben en period. På den tiden var Nylands hockey ett framgångsrikt lag som enligt Birger slog Modo, som då hette Alfredshems IK, i nästan varje match.

Ett av uppdragen som Birger fick var att åka till Sollefteå för att värva spelare, vilket ledde till att laget fick tag på både en ny forward och en målvakt.

– När vi började med ishockeyn hade vi inga maskiner. Vi fick skotta ihop snön för hand och spola banan med slang, säger Birger.

Birger var med under IFK Nylands största bedrift, när de var i slutspel mot AIK på Östermalm i Stockholm 1942.

– Jag minns fortfarande hur tidningsrubriken lydde, säger han.

1946 gifte sig Birger med Irene i Torsåkers kyrka. De firar 65-årig bröllopsdag i sommar. Så småningom föddes döttrarna Birgitta och Åsa. 1956 flyttade hela familjen till Kramfors, eftersom Birger fick jobbet som föreståndare för skoaffären Näslunds skor. Där jobbade han kvar tills pensionen, då butiken såldes. Birger och Irene bodde kvar i samma hus i hela 50 år.

Birger var mycket intresserad av friluftsliv, som skidåkning, bärplockning och fiske. När det var fint väder tyckte han om att ta skidorna och åka till Finnmarken med en termos choklad. Familjen hade vänner i Kittelfjäll som de brukade åka och hälsa på varje påsk. Där åkte de skidor eller gjorde skoterturer till norska gränsen.

– Första året jag var i Kittelfjäll var 1944. Efter det var jag där varje år i 40 års tid, säger han.

Familjen brukade också åka på sommarsemester till västkusten, bland annat Grebbestad och Göteborg och även till Norge.

Döttrarna beskriver Birger som en man med ett glatt humör, som alltid har en hjälpande hand till behövande. Fortfarande kan han dra en historia för att pigga upp på lördagsmiddagen.

– Folk gillar det. Om historierna sen är bra eller dåliga vet jag inte, säger Birger.

Födelsedagen firades i förskott under påskhelgen med hela familjen. Själva dagen firas med öppet hus på Viktoriagården med kaffe och tårta.

Annons