Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärtriks skidkung fyller år

/
  • När Sven-Erik Abrahamsson gick över till Graninge Alliansen skaffade han också en personlig nummerplåt på bilen, givetvis blev det Ärtrik – byn där han växte upp och återvänt till efter många år i huvudstaden.
  • Sven-Erik Abrahamsson fick startnummer 7210 i sitt första Vasalopp 1973. Numera står han som veteran på andra raden med nummer 437. Mindre än fem timmar tar det för honom att ta sig från Sälen till Mora.
  • Sven-Erik Abrahamsson, Ärtrik, Helgum, fyller 70 år på Luciadagen.

Juldekorationerna är på plats men det blir ingen riktig jul förrän 70-årsjubilaren Sven-Erik Abrahamsson kan öppna sin egen spårcentral och ta en skidrunda.

Annons

Att hålla igång med idrott har blivit Sven-Eriks livsstil. Han har varit aktiv och tränat regelbundet sedan ungdomen. Det började med ishockey.

– Det var Lars Molin som värvade mig till sitt pojklag i Edsele.

Det var i början av sextiotalet och efter lumpen lämnade Sven-Erik som så många andra landsbygden. I Stockholm fanns det hur mycket jobb som helst på den tiden.

– Jag knackade på hos Televerket och fick genast börja montera telefoner i bostäder. Jag fick dela rum med brorsan som var inhyrd i Vällingby. En dag skulle jag installera hos Säpo och en agent övervakade allt jag gjorde varenda minut, skrattar Sven-Erik.

Sven-Erik blev kvar på Televerket ända till pensionen. Han engagerade sig fackligt och kom att arbeta med arbetsmiljöfrågor. Som arbetsmiljöingenjör blev han chefens högra hand och insatt i alla miljöfrågor. Förutom att vara remissinstans för ny lagstiftning gällde det också att ta fram kravspecifikationer för tekniska hjälpmedel, skyltning och ny utrustning. Sven-Erik reste över hela landet och var under sina sista arbetsår mycket aktiv i att utbilda personal i säkerhet vid arbete på väg.

– Det var många olyckor i jobbet för personalen som klättrade uppe i telefonstolpar men vi uppmärksammade också problem under jord. I Stockholm finns det över fyra mil med televerkstunnlar. Tillsammans med gruvfolk från LKAB lyfte jag frågan om radonexponering för vår personal.

Sven-Erik kom att bli en av landets främsta experter på radonmätning. Han tycker det känns bra med att arbetsmiljön har utvecklats men är besviken på att mycket har raserats. Många företag fuskar och det brister i tillsyn och kontroll, säger han.

2004 lämnade han jobbet och flyttade till hembyn Ärtrik. Direkt blev han engagerad som sekreterare i Helgums aktiva hembygdsförening. Gamla vänner, främst inom idrotten, håller han en flitig kontakt med för det är idrotten som har varit det viktigaste för honom. Första tiden i Stockholm spelade han ishockey i AIK:s B-lag. Han gick efter några år över till fotboll men efter en knäskada blev han rekommenderad att börja med skidåkning. Han tävlade för Sundbybergs IK och ägnade sig passionerat åt ungdomsträningen. Fem dar i veckan var det löpträning. Sven-Erik har genom åren deltagit i 400 skidtävlingar och ännu fler löptävlingar. När det gäller löpning så var Vindelälvsloppet det bästa. Vasaloppet vinner över andra skidtävlingar i fråga om organisation men de roligaste långloppen har varit Marcialonga i Italien, säger Sven-Erik.

– Där är publiken på hugget. De hejar, sjunger och spelar när man passerar byarna.

Sven-Eriks bästa råd till långdistansare gäller både kost och mental inställning.

– För mig har vällagad husmanskost varit det bästa bränslet. Hellre potatis än pasta och förstås gröt varje morgon. En skidåkare måste också ha temperament för att kunna tagga upp ordentligt inför en tävling.

Med ett ordentligt snötäcke kan han nu preparera spåren som börjar redan vid husknuten. Det har blivit populärt att åka i Sven-Eriks spår och han välkomnar alla som vill prova på en runda.

Mer läsning

Annons