Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärrad målvakt blir psykolog

/
  • Caroline Jönsson har utsetts till både årets målvakt och årets fotbollspersonlighet. Nu fyller hon 35 år.
  • Det blir fest i både Umeå och Malmö när Caroline Jönsson fyller 35 år.
  • Efter en hyllad karriär som målvakt sadlar Caroline Jönsson nu om och blir psykolog.

En elitidrottare avslutar sin karriär - och påbörjar en ny. Målvakten Caroline Jönsson har fångat många bollar i landslaget och damallsvenskan, men nu är det psykologi som gäller.

Annons

Vid 35 års ålder är fotbollskarriären snart över - en speciell situation för Caroline Jönsson som har spelat fotboll i hela sitt liv. Det är en stor brytningsfas, men inte plötslig. Hon har förberett sig genom att trappa ned fotbollen successivt, allt sedan 2009 då hon kom in på psykologprogrammet och valde att hoppa av landslaget.

Sedan dess har hon satsat på studierna parallellt med klubbfotbollen. Nu nalkas slutet på utbildningen, och en ny fas väntar.

– Jag har bestämt ett "bäst före-datum" när fotbollen är färdig för min del. Jag är ju i slutet av min karriär, såklart, och i början av en annan, säger Caroline. Det är en häftig situation där man slits av sorg över mycket som har varit, och glädje över sådant som ska komma.

Det blir en ärrad målvakt som tar avsked av fotbollen. Hon har spelat tre OS och åttio landskamper och har en välfylld prishylla att vila ögonen på. Största idrottsminnet är från VM-silvret 2003, då 3,8 miljoner svenskar såg finalen på tv och 13 000 personer mötte landslaget i Kungsträdgården efter hemkomsten till Stockholm.

– Att få uppskattning från så många personer när man har presterat något, det önskar jag att alla kunde få uppleva i sitt yrke någon gång. Inte bara prisbelönta författare och stora idrottsmänniskor utan gemene man i vardagen. Det var en fantastisk känsla.

Sitt första fotbollslag fick hon börja i som femåring. Det var hennes krav för att hon skulle följa med när familjen flyttade hem till pappans föräldragård, och så fick det bli.

Som femtonåring bestämde hon sig för att satsa på allvar och sökte fotbollsgymnasiet i Borås.

Då var hon också klar med att det var målvakt hon skulle bli. En extremt synlig position där man ofta ensam får bära både lagets och publikens förväntningar i kritiska situationer.

– Det är en konst att lära sig. Ofta står man overksam länge, utan möjlighet att påverka matchen. Så plötsligt smäller det till och då ska du på en hundradels sekund vara redo att agera och göra en maxinsats. Det är en väldigt speciell roll, både mentalt och fysiskt.

Den mentala påfrestningen inom idrotten är något som länge har intresserat henne, och är ett av skälen till att hon sökte sig till psykologutbildningen. I framtiden siktar hon på att arbeta med ledarskap och grupputveckling inom företagsvärlden. Samtidigt har hon en traineetjänst på Ledarskapscentrum, vilket ger en möjlighet att flytta hennes praktiska erfarenhet till konkreta åtgärder på organisations- och ledarskapsnivå.

Vad är du mest stolt över?

– Det är nog att oavsett hur långt upp jag har kommit, så har jag alltid delat med mig av min kunskap. Även när det har gjort en konkurrent mycket bättre, till exempel en landslagsspelare som man sedan möter i ett motståndarlag. Jag har aldrig hållit igen, och det handlar kanske om ärlighet och min egen kunskapstörst. Jag vill själv ha tillgång till all kunskap.

MALIN EIJDE/TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons