Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anundsjö är fotbollens svar på hockeyns Leksand"

/
  • Engagemanget kring Anundsjö är stort. Det märktes inte minst i den sista matchen för säsongen, mot Boden, som sågs av över 900 åskådare.

Fotbollsmatch är lika med folkfest. I alla fall i Bredbyn där både unga och gamla vallfärdar till Olympia för att se sitt älskade Anundsjö spela.

Annons

Säsongens sista match mot Boden i lördags var inte något undantag utan det var knökfullt på Olympias läktare.

– Det är helt otroligt egentligen, säger Bruno Nilsson, som är sportchef i klubben sedan många år tillbaka, och fortsätter:

– Bredbyn är inte ju speciellt stort men det är alltid åtminstone fyra-femhundra åskådare på matcherna. Och jag minns när vi mötte Malmö FF i Svenska cupen för en herrans massa års sedan. Då kom det 2 800 åskådare. Det var tur att det regnade den dagen så att det inte kom fler för de hade inte fått plats.

För många är han synonym med klubben men han är bara en av många i byn som är engagerad.

– Anundsjö är fotbollens svar på hockeyns Leksand. Jag vet inte riktigt vad det beror på, till skillnad från många andra orter runt om i Ångermanland har hockeyn aldrig fått något fäste här i Bredbyn, utan här det fotboll som gäller. Och vi är många som känner för klubben.

Vad hade Bredbyn varit utan Anundsjö?

– Inte bra i alla fall. Det är ett som är säkert!

Hur mycket tid lägger du själv på fotbollen?

– Mycket! Det blir väl en fyra-fem timmar per dag i genomsnitt.

Men lite lugn och ro måste du, som är pensionär, väl ändå få nu när säsongen är över?

– Nej, nej, det är nästan nu jag har som mest att göra. Jag ska ju, tillsammans med tränarna, sätta ihop nästa säsongs lag. Det brukar bli lite lugnare i mitten av december när vi börjar bli färdiga med det, men i början av januari är det dags att börja leta efter sponsorer, så då är det fullt upp igen. Sedan är det inte så länge kvar till nästa säsong drar i gång. Och ja, så där rullar det på...

Tröttnar du aldrig på det?

– Det händer. Vissa dagar känns allt kolsvart och man undrar vad fan det är man håller på med.

Vad är det som får dig att fortsätta?

– Engagemanget bland alla som bor här i byn.

Mer läsning

Annons