Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angelika och Mikael – två eldsjälar

/
  • Mikael Fröberg och Angelika Björnfot Norlin insjuknade båda i ledgångsreumatism, när de var i 40-årsåldern.
  • Mikael Fröberg, är ordförande i Härnösands Reumatikerförening sedan ett år tillbaka.
  • Angelika Björnfot Norlin, har varit med i Härnösands Reumatikerförening i 30 år och har under åren haft olika uppdrag.

Den 30 november firar Härnösands Reumatikerförening 40 år och de gör det med god mat och underhållning av elever från estetiska programmet. Sten-Olof Eriksson kommer också att hålla ett intressant föredrag om föreningens historia och Sara Nylund, representant från kommunen, berätta lite om kommunens tankar i handikappfrågor.

Annons

Två av föreningens 156 medlemmar är Angelika Björnfot Norlin och Mikael Fröberg, som för övrigt också sedan ett år tillbaka är ordförande i föreningen.

Angelika har varit med i 30 år och sitter i styrelsen och har under åren haft olika uppdrag som artrit- och diagnosombud.

Gula Villan, som ligger i slutet av Hospitalsgatan, är föreningens samlingslokal och det är också där vi träffas.

Angelika insjuknade i ledgångsreumatism i samband med att familjen flyttade från Nacka till Härnösand, 1979, och fick sin diagnos tre år senare. Hon var 42 år och barnen var fyra respektive sex år gamla.

– Det var en jobbig tid, jag motarbetade mig själv och det tog mins sju, åtta år innan jag accepterade sjukdomen, säger hon.

Mikael fick diagnosen för sju år sedan och var då 45 år. Tack vare att det kommit bättre mediciner är hans symptom lindrigare än Angelikas.

– De som insjuknade efter 1980 har därför klarat sig bättre, säger han och visar sina händer som inte är söndervärkta som Angelikas.

Mikael jobbar som snickare och började ana att inte allt stod rätt till när han inte längre kunde stå på knä och jobba.

– Jag arbetade på försäkringskassan och höll på med att snickra golv, då knän och fötter svällde upp och blev stora som fotbollar. Men jag resonerade som så att jag var ju i alla fall på rätt ställe när jag blev sjuk, säger han och skrattar.

Nu jobbar han som fastighetsskötare på Karibo. Tidigare har han också jobbat som instruktör på Räddningsverket.

Sjukdomen kommer i skov och förflyttar sig till olika ställen i kroppen. Just nu är han inne i ett så kallat skov och är sjukskriven, men tror i alla fall att han är på bättringsvägen.

– Sjukdomen gör en trött och nätterna kan vara fruktansvärda, säger Mikael, som trots allt försöker se det hela från den positiva sidan annars blir det slitsamt.

För många kan det vara svårt att ta till sig att man är sjuk, men genom föreningen kan man få kunskap om sjukdomen och få tips och vägledning hur man går till väga.

– Det är också viktigt att få rätt medicin, säger Angelika.

– Men också träning för att behålla rörligheten och inte bli stel är viktigt liksom att försöka vara positiv, säger Mikael.

Träning i till exempel varmvattenbassäng, promenader med eller utan rullator eller kanske med stavar lindrar symptomen.

– Jag tränar på ett gåband och qi gong hemma, säger Angelika.

Mikael har alltid varit idrottsintresserad och har hållit på med handboll i 40 år, mest som ledare och tränar just nu ett flicklag.

Tyvärr har förutsättningarna för reumatikerna i kommunen försämrats, både vad det gäller träning i varmvattenbassängen på sjukhuset och annan träning.

Men föreningen arbetar med att gå ut på vårdcentraler och tala om att de finns och vad de har att erbjuda speciellt för de som nyss fått diagnosen.

– Vi har också frågor till dem, som exempelvis vilken beredskap och kompetens som finns när det kommer en reumatiker och hur blir man vidare remitterad, säger Mikael.

Närmast väntar en resa för rehabilitering och träning för de medlemmar som nappat på en resa till Thailand, som föreningen anordnar.

Mer läsning

Annons