Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig halvläge för David

/
  • Utsikten från familjen Johnssons altan är slående vacker. Här njuter familjen av goda middagar på den inglasade delen av verandan men tar sig också ett härligt, avkopplande dopp i badtunnan.
  • År 1989, efter tjugo år i huvudstaden flyttade David Johnsson och hustrun Irene till hennes hembygd i Östansjö, Mellansel.

David Johnsson är fascinerad av bilar, är händig och kan fixa det mesta, men också en obotlig tidsoptimist. Reser på Norrland som säljare, men arbetar även som egenföretagare. Engagemanget för Nolaskogs Biståndscenter är stort. Därför finns det inte så många lediga stunder – men det är precis så han vill ha det. Full fart och aldrig halvläge.

Annons

Flera dagar under arbetsveckan befinner sig David på resande fot i jobbet som säljare och distriktschef för Oregon. Han ansvarar för området från Gävle och uppåt i företaget Svenska Blount AB vilka bland annat erbjuder skogstillbehör som motorsågar, sågkedjor och trimmers. Hemmavid fortsätter arbetslivet i egna företaget Östansjö Allservice, som utför däckbyte och bilreparationer, säljer pellets samt hyr ut lägenheter.

"Pröva vingarna", var uppmaningen som fadern gav sina barn i den tiohövdade syskonskaran. David har följt hans råd. Pappan var bonde, men förvärvsarbetade även utanför hemmet i Granån. En by som ligger i Västerbotten, inte långt från Robertsfors.

– Det föll sig naturligt att hjälpa till hemma och där fick man lära sig att köra traktor, berättar David.

Som nittonåring flyttade David till Stockholm, bland annat för studier på folkhögskola. Han fick jobb inom fastighetsgruppen på Televerket Radio i "Pinnen på Gärdet", det vill säga Kaknästornet, med frågan "visst har du god lokalkännedom". På det svarade David ett ja direkt och jobbet var hans.

– Men jag hade naturligtvis ingen lokalkännedom, säger David med ett skratt.

Snabbt lärde han sig hitta i Stockholm. Karriären gick undan och inte 25 år fyllda var David fordons- och fastighetschef. I uppgifterna ingick ansvar för Televerkets fordonspark, inköp, service och ombyggnationer med mera.

– Jag fick även rycka ut och hjälpa till vid olika direktsändningar via länk, som exempelvis Måndagsbörsen. Jag trivdes fantastiskt bra med jobbet och var kvar på Kaknästornet till 1989.

Anledningen till att han slutade var helt enkelt en familj på tillväxt. Tre år tidigare hade David och hustrun Irene gift sig och när första barnet var på väg, kände paret en längtan till Norrland. Makarna flyttade till hustruns hemby Östansjö och några år senare till hennes hemställe, där familjen fortfarande bor. David, som inte är född med tummen mitt i handen, renoverade huset under ett halvår innan det var dags att flytta in.

– Vi ville att våra barn också skulle få växa upp på landet precis som vi hade gjort.

David växte upp i en stor syskonskara, vilket gör att han lärt sig ta hänsyn till andra och att dela med sig. I hemmet fanns en kristen livssyn och David är medlem i Betelförsamlingen, Östansjö. Han är engagerad i Nolaskogs Biståndscenter (NBC) och är även dess ordförande. Styrelsen i NBC består av representanter från de kristna församlingarna på orten som samlats under namnet Bönhuset Gottne samt Gottnebygdens samhällsförening och Gottne IF. Biståndscentret är en hjälporganisation som i huvudsak finansierar arbetet genom frivilliga gåvor och från sin secondhandbutik. I Etiopien stöds ett skolprojekt, i Niger bistånd till svältkatastrofen och bidrag till handikapphjälpmedel i Tchad. För att nämna några projekt. Eller för att citera David – "Inget är så värdefullt att man inte kan dela med sig av det."

Värdefullt är också hans nära och kära – hustrun, barnen, övriga släkten och att få umgås med goda vänner.

– Jag har haft en fantastisk tur i livet. En bra uppväxt, en fru som älskar mig och fina barn, säger David Johnsson.

Mer läsning

Annons