Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagsmål i Turkiets parlament

Annons

Debatten i Turkiets parlament blev handgriplig på torsdagen. Bülent Tezcan, biträdande ledare för det största oppositionspartiet CHP, skadades och fördes till sjukhus.

Enligt medier började slagsmålet när en ledamot hävdade att premiärminister Recep Tayyip Erdogans son kallats till förhör i en korruptionsutredning, vilket sonens advokat förnekade.

Debatten gällde en kontroversiell reform som skulle ge regeringen ökat inflytande över rättssystemet. Omröstningen väntas inledas på fredagseftermiddagen om förslaget, som väckt oro både i Turkiet och utomlands. Kritiker ser det som ännu ett tecken på hur demokratin försvagas i landet under Erdogans ledning.

Regeringen har genomfört massutrensningar bland poliser och åklagare, vilket oppositionen tolkat som ett försök att stoppa korruptionsutredningen som nått in i den politiska eliten. Turkiska medier bedömer att minst 2 500 poliser, bland dem höga chefer, och flera tiotal åklagare har sparkats sedan korruptionsskandalen briserade i december.

Förundersökningarna gäller misstankar om bestickning kopplad till byggprojekt, penningtvätt, guldsmuggling och illegala affärer med Iran. Över 50 personer, bland dem söner till ministrar och affärsmän, är involverade.

Mer läsning

Annons