Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyldiga till mord och gruppvåldtäkt

Annons

De fyra som åtalats för den dödliga gängvåldtäkten i New Delhi i Indien i vintras är skyldiga till våldtäkt och mord, uppger försvarsadvokat V K Anand för journalister vid en domstol i New Delhi.

Totalt förgrep sig sex män på den 23-åriga studenten ombord på en buss. Två veckor efter gruppvåldtäkten avled kvinnan till följd av sina skador.

En av de sex männen var minderårig och dömdes i augusti till tre års ungdomsfängelse. Den femte vuxna tog livet av sig i häktet tidigare i år.

Jag fäller alla anklagade. De har funnits skyldiga till gruppvåldtäkt. . . förstörelse av bevis . . och för att ha begått mord på ett hjälplöst offer, säger domare Yogesh Khanna.

De fällda kommer att överklaga domen, uppger en advokat för AFP.

Det är inte klart vilket straff de fyra får. Det kan dröja några dagar till innan det meddelas. Enligt Anand ska en domstolsförhandling om påföljden börja i morgon. De fyra riskerar alla att hängas, något den unga kvinnans familj kräver.

Dödsstraff utdöms ibland i Indien för extrema brott men det är sällan som avrättningar verkställs.

Den mycket brutala gruppvåldtäkten i december väckte stor avsky, ledde till stora demonstrationer och en intensiv debatt om det indiska samhället. Fallet befäste Indiens rykte som farligt för kvinnor även efter det att parlamentet införde en ny lag mot våldtäkt. Den nya lagen medger just dödsstraff för våldtäktsmän om deras offer dör eller hamnar i ett vegetativt tillstånd.

Indiska medier rapporterar dock dagligen om brutala övergrepp mot kvinnor och en gruppvåldtäkt mot en fotograf i Bombay förra månaden väckte på nytt avsky hos allmänheten.

Rättegången har pågått i sju månader. Ett hundratal vittnen har framträtt, ofta bakom stängda dörrar. Efter ett överklagande kan det ta flera år innan en dom vinner laga kraft i Indiens ökänt tröga rättssystem.

Mer läsning

Annons